Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Kommitteret Søren Gade åbnede lørdag en ny historisk udstilling i hjembyen Holstebro. Tv. ses formanden for Hjemmeværnets Historiske Center, Michael Hviid.

Kommitteret Søren Gade åbner ny historisk udstilling

Hjemmeværnets Historiske Center i Holstebro har pustet nyt liv i deres historiske udstilling, som i lørdags blev indviet af kommitteret Søren Gade.

16-05-2022

​​

​Af Charlotte Baun Senholt 

Kommitteret Søren Gade var på hjemmebane, da han lørdag den 14. maj klippede snoren over og indviede en ny historisk udstilling i Holstebro på Hjemmeværnets Historiske Center​, som har næsten 600 udstillings-kvadratmeter at gøre godt med.

Centret har pustet nyt liv i deres permanente hjemmeværnsudstilling, som har fået en make-over og er blevet opdateret til en ny flot version anno 2022. Udstillingen er desuden blevet suppleret med en historisk del fra de mørke år under besættelsestiden, hvor modige mænd og kvinder frivilligt gjorde modstand og gennemførte blandt andet sabotager for at dæmme op for de uhyrlige gerninger, der foldede sig ud i både Danmark og i hele Europa. 

Som bekendt såede Modstandsbevægelsens mænd og kvinder frøene til det frivillige folkelige forsvar, der blev forankret i Hjemmeværnet. Så sammenkoblingen mellem besættelsestiden og Hjemmeværnet giver god mening.  
    
”Det er en ære for mig - endda her i min egen hjemby - at kunne åbne en udstilling, som dokumenterer ikke bare Hjemmeværnets historie, men også den tyske besættelse af Danmark. Det er vigtigt, vi tager ved lære af historien og blive klogere,” understregede kommitteret Søren Gade ved indvielsen af udstillingen. 


Kommitteret Søren Gade tog sig god tid til at se den nye udstilling

Husk ikke at glemme
Kommitteret Søren Gade påpegede også vigtigheden af ikke at glemme, når ondskaben er på fremmarch, sådan som vi lige nu oplever det med krigshandlingerne i Ukraine. 
  
”Vi må aldrig glemme eller blive godtroende, når ondskaben får lov til at folde sig ud. Så skal vi være på vagt. Derfor er jeg usigeligt glad for, at vi har Hjemmeværnet, som mange af jer så flot har bidraget til, og som har været forbilledet også for opbygningen af de baltiske landes hjemmeværn. Gang på gang har Hjemmeværnet vist, at vi har en berettigelse og en vigtig rolle i det danske samfund både for forsvaret og for beredskab - måske er den rolle i lyset af krigshandlinger i Ukraine vigtigere end nogensinde," sagde Søren Gade. 

Søren Gade har selv dybe rødder i Hjemmeværnet og har været medlem i ikke mindre end 41 år, og særligt i hans unge dage fyldte Hjemmeværnet en stor del af hans tid.

For formanden for Hjemmeværnets Historiske Center, Michael Hviid, blev åbningen af den nye udstilling ubetinget en rigtig god dag.

”I omegnen af 200 gæster kom og så vores nye udstilling, som vi fuldstændig har bygget om, så den har fået et nyt og mere tidssvarende udtryk. Som gæst får du et spændende indblik i både besættelsens og Hjemmeværnets historie frem til i dag,” siger Michael Hvid.




FAKTA:
Hjemmeværnets Historiske Center hører under Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland

Centret ligger på Sønderlandsgade 8 i Holstebro. Der er åbent onsdage i lige uger fra 19-22 og den første lørdag i måneden fra 9-15



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring