Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Foto: Søren Vestergaard, Skabertrang

400 genopfrisker deres førstehjælp online

Hjemmeværnet har haft stor succes med at tilbyde et digital læringsforløb i førstehjælp. Læringsforløbet har på få uger fået over 400 tilmeldinger, og det er især muligheden for at finpudse førstehjælpsteknikkerne, der motiverer deltagerne.

17-10-2017

Af Sara Amos Pedersen

De fleste voksne har taget et kursus i førstehjælp, men det ligger ofte flere år tilbage. De seneste uger har det været muligt at genopfriske den basale viden om førstehjælp på et digitalt forløb, som Hjemmeværnet tilbyder. 

En af dem, der har tilmeldt sig kurset, er Claus Pedersen fra Varde. Det er omkring 16 år siden, han sidst har gennemført et kursus i førstehjælp, og han kender derfor til oplevelsen af, at de basale førstehjælpsteknikker ligger langt væk, når der pludselig er brug for dem.

“Jeg har tidligere stået i en situation, hvor jeg blev usikker på, hvordan jeg skulle hjælpe. Det var efterfølgende en træls fornemmelse, fordi jeg gerne ville have trådt til,” fortæller han.

Det er Hjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland, der står bag læringsforløbet. På kun seks uger har de modtaget over 400 tilmeldinger på www.grib-ind.dk​ . Det glæder distriktschef Per Nikolajsen, der er overrasket over den positive modtagelse. 

“Da vi startede projektet, havde vi ingen idé om, at det ville nå så bredt ud. Det kan godt være, at de fleste har lært førstehjælp, men vi har oplevet et stort behov for at få det genopfrisket. Der opstår ofte en usikkerhed omkring, hvad man præcist skal gøre i forskellige hverdagssituationer, hvis man skal lægge en person i sideleje eller give hjertemassage,” siger Per Nikolajsen.

Mange ønsker at gribe ind
Det digitale forløb består af fem film, der bliver sendt ud til deltagerne på mail med en uges mellemrum. De skildrer eksempelvis situationer, hvor en kollega falder om, du er vidne til et trafikuheld eller en person får hjertestop. I alle situationerne er det vigtigt, at førstehjælp står frisk i hukommelsen, så man kan gribe ind.

“Ud fra grundtanken om at alle liv er vigtige, er det vigtigt for mig at have muligheden for at hjælpe til, indtil der kommer en ambulance, der kan tage over,” fortæller Claus Pedersen.

Muligheden for at redde liv i hverdagen har netop været motivationen hos mange af deltagerne, fortæller Per Nikolajsen.

“Der er mange, der har taget kurset for at kunne hjælpe, hvis de pludselig står i en akut situation, hvor nogle har brug for hjælp. Hvis man ikke er klædt ordentligt på til opgaven, risikerer man at være mere i vejen end til gavn, men man kan derimod være med til at gøre en forskel, hvis man ved, hvad man skal gøre,” siger han.

Giver et indblik i Hjemmeværnet
En del af dem, der har tilmeldt sig kurset, fik også mulighed for at afprøve den nyerhvervede viden i praksis. Det skete, da Hjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland inviterede en del af kursisterne og deres venner, familie og kollegaer til VIP-dag på Skive Kaserne.

“I løbet af dagen lærte jeg meget om, hvad jeg skal gøre og hvorfor de enkelte delelementer i førstehjælpen er vigtige. Jeg har eksempelvis fået en meget større forståelse for, at det er vigtigt, at man har overblik over situationen på forhånd, og jeg har fået forklaret konsekvensen af ikke at gribe,” forklarer Claus Pedersen.

På dagen fik han og de 50 andre fremmødte et indblik i mange af en Hjemmeværnets opgaver og kompetencer. De frivillige i Hjemmeværnet gennemfører i løbet af de første tre år et førstehjælpskursus som en del af den lovpligtige grunduddannelse, og efterfølgende skal de igennem et genopfriskende kursus hvert andet år. 

Hjemmeværnet i Midt- og Vestjylland har derfor ønsket at skabe et kursus, der skaber en dialog omkring nogle af de kompetencer, soldaterne opbygger i Hjemmeværnet, fortæller distriktschef Per Nikolajsen. 

“Førstehjælp er en af Hjemmeværnets mange kompetencer, og vi har mange dygtige instruktører, der underviser i Hjemmeværnets forskellige førstehjælpskurser. Vi synes derfor, at de er oplagt at bruge en af vores kompetencer til at udbrede kendskabet blandt en målgruppe, der ikke nødvendigvis ved så meget om Hjemmeværnet. Alle deltagerne gik hjem fra VIP-dagen med et positivt billede af Hjemmeværnet,” afslutter han.

Kunne du tænke dig at få opfrisket din førstehjælp, så tilmeld dig på www.grib-ind.dk​​
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring