Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Sergent Kenneth Gissel Ulberg th. i Kuwait, hvor han fik fornøjelsen af at modtage fornem hæder fra den amerikanske hær på grund af sin eminente logistikindsats. Kenneths mangeårige aktive karriere i Hjemmeværnet har resulteret i, at han i dag er professionel soldat i Forsvaret.  

Flot amerikansk hæder til dansk HJV-soldat

Det er ikke hver dag, en dansk soldat høster fornem amerikansk anerkendelse for en helt ekstraordinær indsats. Det er netop sket for den 44-årige sergent Kenneth Gissel Ulberg fra Viborg, som har en solid ballast fra Hjemmeværnet i bagagen.

08-02-2019

Af Charlotte Baun Senholt
 
Sergent Kenneth Gissel Ulberg ville ikke have opnået den stilling, han har i dag i Forsvaret uden sin mangeårige karriere som infanterist og fører i Hjemmeværnet.

Med ballasten fra Hjemmeværnet fik han for fire år siden som 41-årig tilbudt at blive delingsfører for et hold værnepligtige ved Holstebro Kaserne. Springet, der betød et farvel til jobbet som social- og sundhedsassistent på et plejehjem, førte siden til ansættelsen som sergent og specialist i godstransport og logistik i JMYO, Joint Movement and Transportation Organization i Karup.

”Jeg har aldrig været værnepligtig. Så min nye soldaterkarriere er udelukkende bygget op på baggrund af de kompetencer og lederuddannelser, jeg har taget i Hjemmeværnet. Her har jeg også lært at samarbejde, at være rummelig og at kunne tale med mange forskellige mennesker,” fortæller Kenneth Gissel Ulberg.


Medalje og særligt amerikansk flag 
Derfor tilskriver han også Hjemmeværnets unikke organisation og muligheder noget af æren for den flotte amerikanske medalje,” The Army Achievement Medal”, han netop har modtaget for håndteringen af en logistikopgave for amerikanerne på en international mission med Flyvevåbnets C130J Hercules-transportfly i Kuwait. På missionen hjalp han også norske og polske soldater.   

I indstillingen fra den amerikanske hær fremgår det, at Kenneth Gissel Ulberg med sin ekstraordinære indsats har gjort både dansk forsvar og den amerikanske hær stor ære. Ud over medaljen har han også fået en helt særlig udgave af det amerikanske flag, som har vajet over kongresbygningen i Washington.

”Jamen, jeg er da utrolig stolt over anerkendelsen. Det er først nu, hvor jeg er kommet hjem igen, at det rigtig går op for mig, hvad vi har bidraget til,” siger Kenneth Gissel Ulberg efter hjemkomsten til Viborg, hvor han er aktiv i Infanterikompagni Viborg.

 

Kenneth Gissel Ulberg th. på basen i Kuwait, hvor hans opgave bestod i at yde logistisk service og bidrage til transporten af gods til forskellige destinationer i Irak.

Dansk samarbejde og effektivitet fik godset frem

Før Kenneth kom ind over logistikken af transporten på basen, kunne der nemt gå flere måneder, før noget blev flyttet. Med Kenneth og de andre danskeres hjælp blev logistikopgaven effektiviseret betydeligt. I løbet af missionen på fire en halv måned fik de flyttet 1,1 million pund gods og 1.300 passagerer - dermed forøgede de basens godstransport med hele 42 procent. Nøglen til succesen lå i, at Kenneth fik fuldstændig styr på indholdet af lasterne.    

I praksis betød det, at livsvigtigt gods som eksempelvis udstyr til felthospitaler i Irak kom langt hurtigere frem. Så det var en indsats, der blev bemærket og vakte begejstring hos de amerikanske samarbejdspartnere.  

”Jeg er kendt som hjemmeværnssoldaten i min enhed. På missionen fokuserede jeg på at være i øjenhøjde med mine samarbejdspartnere og opbygge tillid til dem. Det resulterede i, at papirarbejdet omkring godstransporten blev langt mere smidig.”

Han er super glad for, at hans mangeårige hobby som hjemmeværnssoldat i dag har ført til jobbet som professionel soldat i Forsvaret med mange interessante opgaver også internationalt. Næste step er uddannelsen til oversergent, som han allerede er gået i gang med.

 

På billedet ses de fornemme amerikanske hædersbevisninger samt nogle andre mønter, som Kenneth har modtaget fra blandt andet nordmænd og canadier.  

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224