Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​76 hold blev til 18, da mange måtte udgå som følge af de hårde strabadser på øvelsen Blå Negl, som blev afviklet i weekenden. Foto: Morten Fredslund

Blå negl satte rekord

Med 234 deltagere blev der sat deltagerrekord, da Hjemmeværnets barske patruljekonkurrence, Blå Negl, blev gennemført i denne weekend.

27-02-2017

Blå Negl har været et tilbagevende højdepunkt for hjemmeværnets patrulje-entusiaster siden 1998 og betragtes i dag som den største konkurrence af sin art herhjemme.

Konkurrencen har ry for et stort frafald, og igen i år var andelen af udgåede hold stor, idet 58 af de 76 startende hold udgik.

De første, der slukørede måtte vende tilbage til startstedet, var Mikkel og A.T. – to hjemmeværnssoldater fra Infanterikompagni Holstebro. Og det var hverken det barske terræn, vabler, kulde eller de jagtende soldater fra Hunter-Force, der var skyld i retræten.

"Det er voldsomme smerter i min sidste tilbageværende visdomstand, som gør, at jeg ikke kan fortsætte. Det er møg-ærgerligt, men smerterne er simpelthen for voldsomme,” sagde 22-årige Mikkel Sørensen, da han var sat i venteposition på Øster Starup Skole, hvorfra de 234 gængere var sendt af sted et par timer tidligere.

Begge hjemmeværnssoldater er også tjenestegørende konstabler i Forsvaret, og da A.T. havde appetit på at fortsætte, blev han en del af Hunter-Force, som i år var på 250 soldater fra Danmark, Tyskland, Finland og Sverige. 

Med udgangspunkt på skolen i Egtved, var det i år et 192 km2 stort område mellem Vejle og Kolding, som dannede rammerne for de mange prøvelser og strabadser, som patruljefolkene skulle igennem, inden vinderne af Blå Negl 2017 var fundet, søndag formiddag.

Blå Negl er en konkurrence, hvor patruljer á to - eller seks mand sendes ud på en kort eller lang rute på hhv. 20 og ca. 40 km. Det er dog i fugleflugt, og antallet af kilometer som deltagerne på lang rute tilbagelægger, kan komme helt op på 60 km.

I år havde ruten 15 poster, hvor gruppen skal løse opgaver og den bedømmes blandt andet ud fra tid og korrekt feltmæssige optræden. I år talte posterne blandt andet, panserkendingstest, førstehjælp, feltforhindringsbane, passage af vandløb, våbenlære samt rappelling indvendig i en 18 meter høj kornsilo.

Det er dog ikke selve opgaverne, der bliver frygtet mest af de seje patruljefolk. Det er derimod udfordringerne ved at finde vej til posterne i mørke kombinereret med et barskt terræn og den store Hunter-Force, hvis opgave udelukkende var at fange de i alt 76 startende to- eller seksmands patruljer, som bevægede sig rundt i det mørke Midtjylland i weekenden.

Traditionsvis har Blå Negl mange udenlandske deltagere, og i år var ingen undtagelse. Blandt andet deltog 93 tyskere i konkurrencen. Det kunne også ses på resultatlisten, da Blå Negl blev blæst af søndag morgen, idet tyske hold løb med førstepladsen i konkurrencen på den lange distance for såvel to- og seksmandshold. Derimod var det to danske hold, der løb med såvel 1. som 2.-pladsen på den korte distance for to-mands hold. Her blev Mark Jensen og Riki Petersen nr. et og Kasper Haurum og Simon Kjær nummer to.  

Flyverhjemmeværnets overvågningsfly deltog også i jagten på patruljefolkene, og når alt støttepersonel tælles med, runder det samlede antal deltagere i Blå Negl 700 personer – hvilket også er rekord.


 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring