Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Delingsfører Tino Wiuf Jensen fra Holstebro ses her sammen med Brian Halkjær, som sagde ja tak til Tinos invitation til en snak om Hjemmeværnets rolle i samfundet. ​Foto: Bjarne Riis Hansen​​

Delingsfører inviterede på dialogkaffe

Hvordan tackler man folks fordomme om Hjemmeværnet? Delingsfører og flittig debattør, Tino Wiuf Jensen fra Holstebro, valgte en ny taktik, da han for nylig inviterede en kritiker fra Facebook på dialogkaffe. 

25-10-2019

Af Frank Rasmussen 

“Hvis hjemmeværnet består af tre værnsgrene er det så: De grønne spejdere, de blå spejdere og FDF (Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund)” 

Sådan lød Brian Halkjærs kommentar på et annonceopslag på Facebook i det tidlige forår. Annoncens afsender var Hjemmeværnet, der slog et digitalt slag for de tre værnsgrene. Brian var derfor ikke sen til at sammenligne Hjemmeværnet med tre danske spejderkorps. 


Kommentaren blev afleveret med et halvt glimt i øjet, men det kunne delingsfører i Infanterikompagni Holstebro, Tino Wiuf Jensen, ikke vide, da han straks hoppede ind i diskussionen og uden større betænkning inviterede spøgefuglen Brian til at kigge forbi til en gang kaffe på en ganske almindelig kompagniaften. 

Stof til eftertanke for hjemmeværnssoldaten ​
“Jeg følte mig provokeret af, at han så på os som nogen, der ikke tager vores opgave seriøst. Han bor også tæt på mig, så jeg inviterede ham til at kigge forbi,” siger Tino, da HJV magasinet ringer for at spørge ind til den usædvanlige taktik. 

På en anden telefonlinje forklarer Brian, hvorfor han sagde ja til invitationen. 

“Der var en masse hjemmeværnsfolk i debatten, som var sure, men han var fornuftig nok. Jeg kan godt lide en god udfordring, så derfor sagde jeg ja.” 

Kort tid efter stod kaffen klar, da Tino og Brian mødtes i kompagnilokalerne for at diskutere Hjemmeværnets rolle i det danske samfund. Og snakken med Brian gav faktisk stof til eftertanke hos Tino. 

“Brian mente, at Hjemmeværnet ikke kunne imødegå truslerne mod samfundet i tilfælde af krig, og at vi derfor ikke skulle have ret til at bære våben. Samtidig havde han især ét interessant spørgsmål: Ville vi være klar til at åbne ild over for civilbefolkningen, hvis de eksempelvis stormede ting eller objekter, som vi bevogtede? Det var et meget interessant spørgsmål, som jeg også har diskuteret med kammeraterne i kompagniet efterfølgende.”  

Særdeles aktiv i debatterne  
For følgere af Hjemmeværnets Facebook-side vil Tino Wiuf Jensens navn nok ikke være helt fremmed. Han er ivrig debattør på diverse opslag, for engagementet er dybfølt, og han vil ikke lade fordomme og nedladende ytringer stå uimodsagt. 

“I bund og grund handler det om de fordomme og ofte personlige angreb, der er på os, som er i Hjemmeværnet. Jeg synes, der er en forkert opfattelse af den professionalisme, vi har, og derfor tager jeg det personligt, da jeg lægger mange timer i det.” 

Tino Wiuf Jensen føler selv, at hans argumenter er med til at ændre folks syn på Hjemmeværnet. 

“Jeg synes ofte, at jeg får flyttet folk. Når de for eksempel mener, at vi er spild af penge, henviser jeg til fakta, og så oplever jeg, at diskussionen lukker. Jeg tager diskussionen, for der er jo en chance for, at andre folk læser med på opslagene og på den baggrund får lyst til at være medlemmer.”  

God snak, uændret holdning 
På den anden side af kaffebordet på kompagniaftenen var Brian imidlertid svær at rykke i sit syn på Hjemmeværnet. 

“Jeg mener stadig, at Hjemmeværnet skal af med våbnene. Hvis der endelig kommer krig, så kommer det til at gå meget stærkere, end Hjemmeværnet ville kunne følge med. Derfor synes jeg, at vi skal bruge flere penge på Beredskabsstyrelsen, for de er langt bedre rustet til redningsarbejdet i en krig, der er overstået på et sekund. Og så kan jeg forstå, at det kun kræver 24 timers tjeneste om året for at være aktiv. Men jeg havde et utrolig positivt indtryk af Tino. Han talte godt for sin sag, ingen tvivl om det.” 

Tino Wiuf Jensen var overrasket over sin gæsts refleksioner og er ikke bleg for at invitere andre skeptikere på kompagnikaffe i fremtiden. 

“Brian var væsentlig mere intelligent, end jeg havde givet ham kredit for, for han er et menneske, der har gjort sig tanker om, hvorfor han er nej-siger. Jeg føler, at han gik derfra på et mere oplyst grundlag, men om han stadig mener, at hjemmeværnssoldater ikke skal bære våben, ved jeg ikke. Vi havde en god dialog, og jeg vil helt sikkert invitere folk igen.” 

 

 
​ ​


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224