Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Foto: privatfoto fra et løb sidste år på ca. 560 km, der kvalificerede Asbjørn til at stille op til det 1600 km lange løb på ski

”Det handler ikke om, hvor langt du løber, men hvor meget du flytter dig”

Hjemmeværnssoldat Asbjørn Skjøth Bruun skal som den eneste på ski gennemføre udmarvende 1.600 kilometer i et ekstremsportsløb i Alaska i marts.

02-03-2020


Af Frank Rasmussen

1.600 kilometer igennem Alaskas sneklædte vildmark. 25 deltagere fra 12 lande. En af dem hedder Asbjørn. Han er fra Danmark og er den eneste, der drister sig ud i minusgraderne på ski.


"Jeg er den eneste, der gennemførte til 350 miles sidste år, og det er det, der kvalificerer til at stille op til 1.000 miles. Men der er også folk, der cykler og går, og dem konkurrerer jeg på lige fod med," siger Asbjørn Skjøth Bruun.

Ja, han var den eneste, der gennemførte den ”lille” rute på 350 miles – eller godt 550 kilometer – på ski i sidste års ekstremløb Iditarod Trail Invitational. Det er en tilbagevendende styrkeprøve for de kvinder og mænd, der har modet til at trodse de nordamerikanske elementer.

​​
30-40 procents chance for at gennemføre

Men hvorfor er det, at 37-årige Asbjørn Skjøth Bruun fra Holsted giver sig i kast med sådan en styrkeprøve? Sundheds- og træningsvejlederen fra Hjemmeværnskompagni Sydvestjylland er bare vild med arktisk vejr og elsker at give sig selv en udfordring af de større. Især når hans mentale muskler bliver spændt til bristepunktet.

"En god fysisk grundform er ikke en kvalitet, det er en forudsætning. Og en stor del er mentalforberedelse. Jeg vil være alene mange timer i døgnet, og man kan få mange ideer om, hvorfor man skal fortsætte og stoppe. Det kræver, at man skal have en mestringsfølelse over de tanker. Mit mindset skal være sporet ind på, hvilken glæde jeg får ud af det her. Jeg har brugt tusindvis af timer på at forestille mig, hvordan det er et være i denne fantastiske vildmark," siger Asbjørn i telefonen i starten af februar.

Op til startskuddet vil han have brugt i omegnen af en fuldtidsstilling på at forberede sig fysisk og logistisk til de 1.000 miles, som sidst blev gennemført på ski for 20 år siden. Vel at mærke uden for tidsgrænsen på 30 dage. Tror han overhovedet, at det er realistisk?

"Ja, selvfølgelig tror jeg, det er realistisk. Ellers ville jeg ikke gøre det. Men der er fire faktorer, der afgør, om jeg kan gennemføre det. Det er udstyr, fysisk form, vejret og sneføret. Min fysiske form peaker den 3. marts, og udstyret er fra allerøverste hylde, så det har jeg styr på. Men vejr og sneføre har jeg ingen indflydelse på. Vejret skal gerne være mellem -10 og -20 grader, og sneen skal ikke være ren slush ice. Jeg vil vurdere, at der er mellem 30-40 procents chance for, at jeg gennemfører inden for tidsgrænsen."

Kort vej fra Alaska til Esbjerg

Det er både en optimistisk og detaljeorienteret Asbjørn, der ruster sig til en fysisk og mentalt hård belastning. Ikke uvant for den tidligere patruljefører i Sirius Patruljen, og der kan i overført betydning altså godt synes at være mere end 1.600 kilometer mellem arktiske Asbjørn og sundheds- og træningsvejlederen fra Hjemmeværnskompagni Sydvestjylland i Esbjerg. Der er dog et stort lighedspunkt mellem de ekstreme udfoldelser og den mere jordnære hverdag i kompagniet.

”Det handler ikke om, hvor langt du løber, men hvor meget du flytter dig. Jeg kan jo godt løbe 50 kilometer, uden at nogen undrer sig. Men hvis en hjemmeværnssoldat, der aldrig har løbet fem kilometer, kan gøre det efter en uges træning, så har han jo flyttet sig meget mere,” siger Asbjørn.

Uanset om Asbjørn snakker om ekstremløb i Alaska eller mere simple løbeture i kompagniet, er hans pointe, at alle kan få styr på teknik og færdigheder. Men det er ikke alle, der lærer at håndtere det mentale. Og det er her, det giver værdi for sundheds- og træningsvejlederen Asbjørn at overføre sine erfaringer om at bryde mentale grænser til sine ligesindede hjemmeværnssoldater.

Og han har da også et par gode råd til at forfølge sine drømme – hvad enten det drejer sig om at gennemføre 1.600 kilometers vildmark på ski eller løbe sine første fem kilometer:

1.    Find et mål og en drøm, du gerne vil opnå.

2.    Hvor meget er du villig til at ofre dig for at opnå det mål? Desto mere man er villig til at ofre komforten og vanerne, desto større er mulighederne for at sine drømme og mål.

3.    De fleste har både viden og færdigheder til at nå sine mål, men den eneste ændring det ofte kræver, er en lille ændring i dit mindset. En dygtig fitness instruktør, kan fortælle dig alt om kroppen og de gode øvelser. En dygtig coach kan flytte dig mentalt.

Vi følger selvfølgelig med i Asbjørns strabadser i Alaska og vil løbende give opdateringer fra ruten. Du kan følge med på Hjemmeværnets Facebook-side, og du kan tjekke den hårdtslående rute ud på Iditarod Trail Invitationals hjemmeside










Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring