Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Jesper Wiborg Andersen er sognepræst i Staby Kirke og feltpræst ved Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland. Foto: Birgitte Frost Clausen.

Feltpræster er gode at tale med

Hvad laver en feltpræst? Mød Jesper Wiborg Andersen, der er sognepræst ved Staby Kirke og feltpræst ved Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland.

27-05-2019

 

AF Birgitte Frost Clausen

Halvanden times kørsel vest for Aarhus, finder man Staby præstegård. Her bor Jesper Wiborg Andersen sammen med sin kone og to børn. Jesper er til daglig sognepræst, men udover det er han også feltpræst for Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland.

For at blive feltpræst er det ikke nok at være uddannet præst. Det er også et krav, at man uddanner sig i forskellige militære discipliner.

”På et femugers kursus hen over sommeren tager vi på en lille rekruttur, hvor vi lærer forskellige grundlæggende militære færdigheder som skydning og førstehjælp,” forklarer Jesper.

I løbet af det års tid, hvor Jesper Wiborg Andersen har været tilknyttet distriktet i Østjylland, er han blevet brugt til forskellige opgaver. Han nævner selv en særlig meningsfyldt opgave i forbindelse med et besøg af den britiske ambassadør. 

”Jeg var med til at lokalisere et gravsted, hvor der skulle foregå en kransenedlæggelse. På selve dagen holdt jeg en tale,” fortæller Jesper, der er glad for at blive brugt til sådanne arrangementer.  Som præst har han netop kompetencerne til at skrive vedkommende taler.

Læs hele interviewet med feltpræst Jesper Wiborg Andersen i HJV magasinet 1/2019

Når livet gør ondt
Udover at tale ved mindehøjtideligheder og andre arrangementer står Jesper Wiborg Andersen også til rådighed, hvis livet gør ondt. Men det er ikke ligesom at tale med en psykolog. Feltpræster kan noget andet end psykologer.

”Der er et frirum ved at tale med en feltpræst – det gælder både herhjemme og under en udsendelse. Vi feltpræster har en tavshedspligt, som betyder, at der ikke bliver indberettet noget. Så man kan tale med os i fortrolighed, hvis man har behov for det,” forklarer Jesper, som i øvrigt selv har erfaringer fra en udsendelse.

Særlig rolle i fællesskabet på mission
Han har været udsendt til Kabul i Afghanistan, hvor han oplevede at have en helt særlig rolle i fællesskabet. I løbet af udsendelsen stod han for feltgudstjenesterne i de forskellige lejre. Men han blev også flittigt brugt som samtalepartner og sjælesørger i forbindelse med soldaternes problemer på hjemmefronten.

Jespers engagement gjorde indtryk. I hvert fald inviterede en gruppe soldater ham til at lave crossfit sammen med dem. Så det var altså ikke kun feltpræsten, som tog sig af soldaterne. Soldaterne sørgede også for at inddrage feltpræsten og udfordre ham på en anden måde, end han er vant til.

”De knoklede bare derudad med deres armbøjninger, mens jeg ret hurtigt blev træt og forpustet,” fortæller Jesper, der satte stor pris på at blive inddraget i soldaternes hverdag på den måde.

 

Fakta om feltpræster

• Der er 95 feltpræster i Forsvaret, herunder i Hjemmeværnet. De er alle præster i den danske folkekirke.
• Feltpræster står i deres arbejde herhjemme til rådighed for soldater og deres pårørende og kan desuden hjælpe med andre arrangementer.
• Feltpræsterne er med på internationale missioner. I lejren står de for gudstjeneste, taler med soldaterne om alt fra angst til problemer på hjemmefronten og er med til at sikre et godt socialt liv i lejren. Feltpræster deltager ikke i kamp, men kan tage med på patruljer, hvis soldaterne ønsker det. De bærer våben, men skal kun bruge det i selvforsvar.
• Feltpræsterne deltager i et kursus sammen med andre non-kombattanter som læger og sygeplejersker. Her lærer de blandt andet forskellige grundlæggende militære færdigheder som skydning og førstehjælp.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring