Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Defenderflyene kan fejre fem år i Hjemmeværnet med mere end 4000 timer i luften og 2714 opgaver for Forsvaret og Politiet. Foto: Lars Horn og Christian Sundsdal

Fem år med luft under vingerne

Det er fem år siden, Hjemmeværnet fik Defender-flyene i stald og oprettede den flyvende eskadrille. Fem år senere har flyene og eskadrillen massevis af succesfulde opgaver og tusinder af timer i luften bag sig

29-05-2020

Af Thilde Lejre​ og Hans Henrik Grøn

Mere end 4000 timer i luften og 2741 opgaver til støtte for Forsvaret og Politiet.
Selv om Hjemmeværnets Defender-fly kun har fem år på bagen i Hjemmeværnet, har de gjort en forskel både i og uden for Hjemmeværnet. De har bl.a. løst observations-og eftersøgningsopgaver, bidraget med maritim patruljering, støttet flere af Forsvarets øvelser og været på international mission for Frontex.

I maj kan Defender-flyene fejre fem års jubilæum i Hjemmeværnet og det samme kan den flyvende eskadrille i Flyverhjemmeværnet, som sørger for at træne og vedligeholde egne kompetencer og flyets kapaciteter, så det altid er klar til at gå i luften.

”Vi er lykkedes.  Eskadrillen er i dag indsat i flyoperative opgaver i lighed med Flyvevåbnets andre kapaciteter. Det sker i et godt samarbejde med Forsvaret, Politiet og National Air Operations Centre (NAOC), som tildeler eskadrillen missioner og opgaver, som matcher flyenes og besætningens operative, tekniske og taktiske egnethed,” siger chef for eskadrille 270 Hans Henrik Grøn med Flyvernavnet HAN.

Han understreger samtidig, at soldaterne i eskadrillen har æren for, at Defender-flyene har opnået så stor succes i og uden for Hjemmeværnet.

”De dedikerede flyvere, både de frivillige i eskadrillen og de fastansatte i Flyverhjemmeværnets Luftoperationssektion, har klart været med til at gøre en forskel. Uden deres engagement, gåpåmod, stolthed, og målrettethed var vi aldrig kommet så langt, som vi er i dag. Tidligt og sent, dag og nat, har de alle været med til at gøre en stor forskel til gavn for samfundet. Det betyder også, at eskadrillen i dag råder over et hold af dygtige og kompetente piloter, systemoperatører, ground supportere og en stab, som alle i frivillighedens ånd har løftet opgaven i samlet flok, ” siger eskadrillechefen.

 


Et hav af indsættelser

Defender-flyene kan sammen med den flyvende eskadrille mønstre en lang liste af opgaver henover de seneste fem år. Mange af dem foregår så at sige under radaren og kommer derfor ikke til offentlighedens kendskab. Men nogle af dem er kendt også i offentligheden, og mange danskere genkender efterhånden lyden af den brummende motor fra ”luftens traktor”, som er et af Defenderens kælenavne.

Defender-flyene og den flyvende eskadrille hjalp tilbage i 2018 politiet med at opklare en række bilbrande i København.

Læs mere i artiklen Hjemmeværnets fly hjælper i efterforskning af bilbrande

Derudover har flyene bistået i forbindelse med eftersøgninger af forsvundne personer, olieudslip og farvandsovervågning. Forsvaret har også fået gavn af flyenes kvaliteter på en række øvelser som fx den store specialøvelse Night Hawk. Som det seneste skud på stammen blev tilføjet opgaver uden for Danmarks grænser, da den flyvende eskadrille med Defender-flyet i sommeren 2019 blev sendt afsted til Frontex med en hel enhed.

Læs mere om opgaven for Frontex



Fakta:

Hjemmeværnets Defender-fly

Hjemmeværnets Britten Normann Defender-fly er udstyret med to 6-cylinderede stempelmotorer, som giver en flyvetid på op til 6 timer. Flyene kan operere fra stort set alle lufthavne og flyvepladser, da de er beregnet til korte start- og landingsdistancer.

Flyene er udstyret med en sensorpakke, som gør dem velegnede til at løse opgaver både om natten og dagen. Sensorpakken omfatter full HD-video, infrarødt kamera og HD-kamera, som er særlig anvendeligt, når det er mørkt.Det infrarøde kamera kan varmesøge og angive den nøjagtige position (GPS) på jorden.

Sidst men ikke mindst er flyene forsynet med et Downlink-system, som gør det muligt at transmittere film og billeder over større afstande, fx ned til en kommandostation på jorden eller på et skib.

Flyene deltager i eftersøgnings- og redningsopgaver og anvendes til Intelligence-, Surveillance and Reconnaissance (ISR)-opgaver for Forsvaret.  Desuden kan flyene bidrage til at skabe overblik i forbindelse med større indsættelser, fx skov- og hedebrande, grundstødninger, større ulykker, mv. Flyene hjælper også Forsvaret i øvelses- og uddannelsessammenhæng, ligesom Politiet og SKAT ofte efterspørger flyene til støtte i en række forskellige opgaver.

Flyene har på deres 5 år i Hjemmeværnet fløjet 4165 timer fordelt på 2741 missioner og bl.a. løst opgaver som:

•    Observationsopgaver for politiet
•    eftersøgningsopgaver- og redningsopgaver
•    maritim patruljering
•    støtte til flere af Forsvarets øvelser
•    international mission for Frontex.

Du kan læse mere om flyene her

Bliv klogere på flyenes kapaciteter og besætningens kompetencer i denne video:

https://youtu.be/rqzG8lt4s3U


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring