Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Soldater fra Hjemmeværnet har i fem år støttet politiet ved den midlertidige grænsekontrol, som blev indført i 2016. Her er soldaterne i aktion i Rødbyhavn. Arkivfoto: Bo Nymann 

Fem års støtte til midlertidig grænsekontrol

Siden 25. juni 2016 har soldater fra Hjemmeværnet ydet en værdifuld støtte til politiets midlertidige grænsekontrol i Rødbyhavn og Gedser.

28-06-2021

Af Charlotte Baun Senholt

Fem år er der gået, siden soldater fra Hjemmeværnet under stor mediebevågenhed og med bred politisk opbakning blev indsat til støtte for politiet ved den midlertidige grænsekontrol i Danmark.

Sammen med politiet markerede Hærhjemmeværnsdistrikt Sydsjælland og Lolland-Falster i fredags jubilæet for grænsekontrolindsatsen ved Rødbyhavn og Gedser med et arrangement i Rødbyhavn.

”Det er en vigtig opgave, vi er med til at løfte for politiet, som ikke selv har haft tilstrækkelig med ressourcer til opgaven. Vi har haft et fortrinligt samarbejde med politiet om opgaven, som har tilført vores soldater relevante kompetencer i samarbejde og ledelse. Så det er en win-win situation,” siger chefen for distriktet, oberstløjtnant Flemming Bastrup.

Stor interesse for opgaven

Det var flygtninge- og migrantkrisen, der prægede slutningen af 2015, som førte til, at flere europæiske lande indførte midlertidig grænsekontrol. Det skete også i Danmark i 2016, og fra juni samme år blev grænsekontrolopgaven udelukkende løst af soldater fra Hjemmeværnet, og mange hjemmeværnssoldater viste fra starten stor interesse for opgaven.

Forud for indsættelsen blev de udvalgte soldater efteruddannet hos politiet og ansat i kortere eller længere perioder, og tre soldater fra Sydsjælland og Lolland-Falster har været ansat i samtlige fem år. Efter nogle år blev bemandingen af vagtstyrkerne imidlertid ændret, og i dag udgør soldater fra Hæren hovedparten af styrken.

Koordinerer den daglige indsats

Så i øjeblikket har distriktet 11 rutinerede hjemmeværnssoldater ansat ved begge grænseovergange. Hver 3. måned kommer et nyt hold soldater på 34 mand til grænsekontrolstyrken fra Hærens regimenter. Men det er hjemmeværnssoldaterne, som i samarbejde med politiet koordinerer den daglige indsats.

”Vores soldater har virkelig god erfaring med at udfylde opgaverne i føringselementet, og det er et meget sammentømret og rutineret hjemmeværnsteam, der yder en utrolig værdifuld indsats,” siger Flemming Bastrup.

Den midlertidige grænsekontrol forlænges seks måneder ad gangen.

 

Det er rutinerede hjemmeværnssoldater, der har hjulpet til med grænsekontrolopgaven. Arkivfoto: Bo Nymann

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring