Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Flyverhjemmeværnet træner eftersøgning med Flyvevåbnet

Hjemmeværnets Defender fly har trænet eftersøgning og redning i Kattegat med en enhed fra Flyvevåbnets Eskadrille 722. Træningen er en del af Hjemmeværns-eskadrillens intensive uddannelsesuge, der bliver afholdt to gange årligt.

24-09-2018

Af Hjemmeværnseskadrille 270

Mens både hav og himmel har vist sig fra sin absolut pæneste september-side, har flyverhjemmeværnets eskadrille 270 afholdt uddannelsesuge, også kaldet Boot Camp, på Flyvestation Aalborg.  

Boot Camp er eskadrillens intensive uddannelsesforløb, hvor både det tekniske personel, piloter og systemoperatører har mulighed for at vedligeholde og opdatere kompetencerne. 

På efterårets Boot Camp har der været særlig fokus på SAR (search and rescue) - altså eftersøgnings- og redningsmissioner - som er en af Defender-flyets stærke sider. Med sin avancerede sensor kan flyet finde eksempelvis nødstedte sejlere eller søfolk, der er faldet overbord. 

Search and rescue hører til en af de opgaver, eskadrille 270 hyppigt bliver benyttet til, og derfor giver det god mening at styrke kompetencerne indenfor netop dét felt hos flybesætningerne.

Træning tæt på virkeligheden
Under uddannelsesugen gennemførte eskadrillen en virkelighedsnær øvelse i farvandet nordøst for Frederikshavn i samarbejde med Kystredningstjenesten i Skagen og Flyvevåbnets Eskadrille 722.

I øvelsesoplægget lød det, at tre søfolk var savnet i Ålbæk Bugt efter en tankning til søs. Mens en af eskadrillens medlemmer leverede indspil som det fælles rednings- og koordinationscenter kaldet JRCC (Joint Rescue and Coordination Centre), blev et af Defender-flyene scramblet – altså sendt i luften.




Det er JRCC, der bestemmer, hvordan man skal søge efter nødstedte eller forsvundne. Det sker ved, at man på baggrund af vind, vejr og sidst kendte position for de savnede, bestemmer et særligt søgemønster, der giver størst sandsynlighed for at finde det, man leder efter.  

Under øvelsen får Defender-flyet sit søgemønster, og mens den ene af de to systemoperatører benytter sensorens IR og kamera til at afsøge havoverfladen efter de savnede, og den anden operatør og den ene af de to piloter kan bruge øjnene for at finde de folk, der mangler fra tankskibet. 

Defender finder, Merlin samler op
Samtidigt med, at Defender-flyet er i gang med sit søgemønster, bliver også en Merlin redningshelikopter fra Aalborg sendt i luften. De to enheder bliver indsat, så deres søgning dækker det størst mulige område.

Det kræver dog en særlig indsats fra piloterne, når flere luftenheder er indsat på samme tid i samme område, så eftersøgningen ikke skaber farlige situationer. Derfor lægger Defender-flyet sig højest og Merlin-helikopteren noget lavere, mens eftersøgningen foregår.

Den ene nødstedte person, der til øvelsen var udgjort af dukker i orange overlevelsesdragter, bliver observeret fra Defender’en, som så kan sende positionen hjem til JRCC. Herefter kan Merlin-helikopteren bevæge sig tæt til havoverfladen, hvor man også observerer den anden dukke. Herefter bliver en redder hejst ned til vandoverfladen for at få dukkerne op i helikopteren, mens Defender’en fortsætter søgningen efter den eventuelt tredje person, der dog dukkede op på tankskibet.




Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring