Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Det kræver helt særlige forudsætninger at blive en del af Jægerkorpset. Foto: Tommy/JGK

Fra hjemmeværnssoldat til jægersoldat

Det blev tiden som frivillig soldat i Hjemmeværnskompagni Vendsyssel, som gav soldaten ”Peter” de rette forudsætninger for at søge om optagelse på Jægerkorpsets patruljekursus. I dag er Peter jægersoldat, men er fortsat tilknyttet sit gamle kompagni.

22-10-2020


Af Charlotte Hjerrild Bonde

De fleste ved nok, at titlen som jægersoldat ikke er noget, man kommer sovende til. Mange prøver, men få lykkes. Hvis man skal klare sig igennem optagelsesprøvernes skrappe krav, så kræver det grundig forberedelse både fysisk og mentalt.

For jægersoldaten, som her optræder under aliasset “Peter”, blev det tiden som hjemmeværnssoldat i det nordjyske Hjemmeværnskompagni Vendsyssel, som modnede ham til at blive jægersoldat.

Læs mere om Jægerkorpset

Den drøm havde Peter dog ikke altid haft. Efter aftjent værnepligt havde han helt andre planer. Han ville læse økonomi på universitetet, så al udrustning blev afleveret. Der gik dog ikke lang tid, før han begyndte at savne livet i uniform. 

“Jeg savnede aktionsdelen ved at være soldat, hvor man er i uniform og er med på øvelser og på skydebanen. Jeg savnede også helt klart kammeratskabet,” siger Peter.

Derfor meldte han sig ind i Hjemmeværnskompagni Vendsyssel, der yder særlig stor støtte til netop Jægerkorpset. Tjenesten gav ham mulighed for at komme tilbage i uniformen, træne og udvikle sine militære færdigheder, og han blev igen en del at et hold.

En mental proces

Det var ikke en specifik situation eller oplevelse, der gav Peter mod på at søge om optagelse på jægernes patruljekursus. Det kom snigende stille og roligt.

“Det er lidt en mental proces. Jeg har jo været med til en masse aktiviteter i kompagniet til støtte for Jægerkorpset og har set, hvad det handler om. Det fik mig til at tænke, at det her skal jeg prøve af på et tidspunkt,” forklarer Peter.

Netop den træning, soldaterne får i Hjemmeværnskompagni Vendsyssel, mener også Jægerkorpsets forbindelsesofficer, Lars, er af stor betydning, hvis man på et tidspunkt gerne vil prøve kræfter med patruljekurset.

“Det er en fordel for soldaterne i Hjemmeværnskompagni Vendsyssel, at de oplever det fra den anden side. De ser, at der ikke er noget af det, som jægerne kan, som er uopnåeligt, så længe man holder fokus. Hvis bare man er dedikeret, så er man nået et godt stykke ad vejen,” siger han.

Har stadig sit nummer i sit gamle kompagni

Efter fire år som frivillig soldat følte Peter sig i 2005 klar til at søge ind ved Jægerkorpset. Han bestod patruljekurset og året efter aspirantkurset, så han i 2006 kunne bryste sig af titlen Jægersoldat. Han har gennem sine nu mere end ti år som operativ jægersoldat været udsendt til en række af de konfliktområder, som Jægerkorpset har været indsat i.

 

Her ses Jægerkorpsets mønt med deres latinske motto ”Plus esse quam simultatur”, hvilket på dansk betyder ”Mere at være end at synes.” Foto: Tommy/JGK
 

Peter har dog stadig sit nummer i sit gamle kompagni. 
“Jeg kan være med til at knytte Jægerkorpset til kompagniet og være med til at fortælle fra den anden side - jeg forstår om nogen, hvad det er for en effekt, som soldaterne rent faktisk leverer til Jægerkorpset,” siger han.

Jægerne træner ofte nogle specifikke ting, som kræver lang instruktion. Derfor er det en fordel, at hjemmeværnssoldaterne har prøvet det før og ved, hvordan de skal give jægersoldaterne det rette modspil. Det er de dygtige til i Hjemmeværnskompagni Vendsyssel.

Peter har da også i mange situationer stået i et konfliktområde med en konkret udfordring, som nogle få dage tidligere er blevet trænet i Danmark med støtte fra netop Hjemmeværnskompagni Vendsyssel.

Læs hele artiklen, som er blevet bragt i HJV magasinet 2/2020.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring