Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​De frivillige marinere har stor erfaring i at overvåge de danske farvande. Nu skal der bygges på, så de bliver skarpere til også at løfte sømilitære opgaver. Arkivfoto: Paul Skovbakke 

Frivillige marinere skal være forsvarets øjne og ører på havet

Marinehjemmeværnets frivillige gaster skal klædes bedre på til sømilitære opgaver, så de i kritiske situationer kan holde vagten på havet i indre danske farvande.

30-06-2020

 

Af Charlotte Baun Senholt

Hvis Danmark kommer til at stå i en sikkerhedspolitisk kritisk situation, vil Marinehjemmeværnet i nogen grad være alene hjemme i Danmark, mens Søværnets fregatter og øvrige større kampenheder vil være ude og operere på internationalt farvand. Tilbage vil være Søværnets fem fartøjer af DIANA-klassen, som kun er en anelse størrelse end Marinehjemmeværnets fartøjer.

"I den situation vil Marinehjemmeværnet nationalt blive en væsentlig spiller, fordi vi kan stille med 30 fartøjer og mandskab til taktisk farvandsovervågning, havnebevogtning og til andre skarpe opgaver,” siger chefen for Marinehjemmeværnet, kommandør Henrik Holck Rasmussen.

 

Kommandør Henrik Holck Rasmussen er chef for Marinehjemmeværnet, som råder over 30 fartøjer placeret rundt om i Danmark. Foto: Bo Nymann

Læs mere om Marinehjemmeværnet

Derfor har Marinehjemmeværnet sat rammen for en ny langsigtet sømilitær retning, som er nedfældet i Marinehjemmeværnets Vision.

”Vi har sat ord på, hvad det konkret vil indebære, at marinerne skal have en skarpere militær profil. Hvilke sømilitære opgaver er det, Marinehjemmeværnet skal kunne løse? Hvilke krav stiller det? Hvad skal marinerne kunne?,” forklarer chefen for Marinehjemmeværnet, kommandør Henrik Holck Rasmussen.

Stærkere til sømilitære discipliner
Den nye kurs betyder, at de frivillige marinere skal klædes bedre på til sømilitære discipliner. De skal kunne eskortere og beskytte skibe, kunne gennemføre en maritim efterretningsoperation og herunder kunne indsamle data og eksempelvis tage billeder til brug for efterretninger. Desuden skal de blive skarpere til at kunne skyde til søs – og der er altså stor forskel på at skyde til lands og til vands. Så det kræver træning. 

Populært sagt skal marinerne i kritiske situationer kunne være Forsvarets øjne og ører og holde vagten på havet i indre danske farvande. Allerede i dag bliver Marinehjemmeværnet i stigende grad efterspurgt af Forsvaret til skarpe bevogtningsopgaver, og der forventes at komme flere af den slags i fremtiden.

Du kan læse hele artiklen om Marinehjemmeværnets sømilitære retning i HJV magasinet 1_2020.

Hvis Hjemmeværnet er noget for dig, så klik ind på vistillerop.dk

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring