Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Christina har talent for at ramme plet. ​Foto: Lasse Hyldager

Frivilligt supertalent på Fyn

Den 20-årige Christina van Elzelingen foretrækker timevis af skydetræning eller at blive hejst ned fra en helikopter frem for byture med sine jævnaldrende. Hun er nemlig et af landets største skydetalenter og frivillig i Marinehjemmeværnet.

24-11-2017

Af Anders Birch Breuning

SERIE: FRIVILLIG I HJV 20. august 2011 opdagede man et talent i Særslev Skytteforening på Nordfyn. Her var Christina van Elzelingen taget med sin bror til skydning, hvor hun holdt en pistol for første gang.

”Jeg fik lov at prøve, og jeg syntes med det samme, det var sjovt at skyde. Trænerne fortalte
mig, at jeg havde talent for det, og siden da er det gået stærkt,” siger Christina van Elzelingen.

På det tidspunkt var hun 13 år. Inden året var gået, var hun på DGI’s bruttolandshold. Næste
stop var det civile juniorlandshold, som hun blandt andet var med til EM i 2013, og i 2014 deltog hun i Ungdoms-OL i Kina. Siden har hun deltaget i Junior World Cups i 2015 og 2016, og derudover er det blevet til et væld af forskellige mesterskaber og DMtitler undervejs.

”Skydning kræver megen fysisk træning for at styre åndedræt og undgå skader, som er ret
udbredte. Men der er også meget mentalt arbejde. Jeg synes, det er sjovt at arbejde med sig selv og forbedre sig hele tiden. Hver gang jeg er på skydebanen, giver jeg mig selv 100 procent,” siger Christina van Elzelingen.

LÆS OGSÅ: Han er med til at styrke tillidsforholdet til Hjemmeværnet

Med til OL i 2024
Skydebanen besøges ofte. På alle hverdage træner hun enten i den lokale skydeforening eller i Vejle Skytteforening om eftermiddagen. Desuden tørtræner hun hjemme i flere timer hver dag.

”Tørtræning er ret kedeligt, men man får mange detaljer på plads. Jeg har træningsfri lørdag og søndag, men ofte er jeg på træningslejr eller til stævne alligevel. Jeg får enorm støtte fra min familie. Min morfar kører mig hver uge til Vejle for at træne, og så skyder han også, når han nu er med. Og min mormor sørger for, at vi har en god madpakke med,” siger Christina van Elzelingen. Målet er at komme til OL i 2024.

Meldte sig ind på sin fødselsdag
Det er ikke kun det civile landshold, der har fået øje på talentet. Da Christina van Elzelingen
var fyldt 18 år, henvendte det militære skydelandshold sig til hende for at spørge, om hun også ville skyde for dem. Og det har hun gjort siden, for hun var allerede medlem af
Marinehjemmeværnet, og dermed havde hun det MA-nummer, som deltagelse på det
militære landshold kræver.

”Min far meldte sig ind i Marinehjemmeværnet den dag, jeg blev født, og jeg har været meget med ham på fartøjet som gæst. Så jeg vidste, jeg ville være frivillig,
så snart jeg kunne. Og jeg meldte mig ind den dag, jeg fyldte 18. Jeg elsker at være
på vandet og at kunne gøre en forskel – jeg kan hjælpe, hvis folk er i nød til søs. Men
jeg har også det store førstehjælpsbevis som en del af min LPU (Hjemmeværnets
lovpligtige uddannelse red.), så hvis der er en, der falder om på gaden, ved jeg,
hvad jeg skal gøre for at hjælpe – det er fedt,” siger Christina van Elzelingen, der er
blevet medlem af hjemmeværnsflotille 246 Nordvestfyn.

Derudover er der også et stærkt sammenhold i den fynske flotille, der giver venskaber på tværs af alder og køn, forklarer hun. Hun gennemførte dæksgastuddannelsen
(LPU3) i sommeren og vil, når hun er færdig med sin lovpligtige uddannelse starte på kurset til operativ gummibådsfører.

”Når jeg har taget det kursus, har jeg den uddannelse, jeg vil have lige nu. Men det kan godt være, at jeg om et par år beslutter mig for, at jeg også vil være fartøjsfører,” siger Christina van Elzelingen.


Marinehjemmeværnet er et pusterum
Udover kurserne er hun med på patruljesejlads hver anden uge.

”Jeg har også været med på en hvervekampagne og en stand på et marked. Jeg er med så meget, som jeg kan, for det er et pusterum for mig. Jeg skydetræner tre-fire timer hver dag, og ved siden af det er der fysisk træning. Men når jeg er på havet, er jeg
bare mig selv. Så skal jeg ikke tænke på skydning, og det er rart. Jeg kommer væk fra dagligdagen på den måde. Nogle tager på ferie, jeg tager i Marinehjemmeværnet,”
siger Christina van Elzelingen.

Med interesser som skydning på eliteniveau og Marinehjemmeværnet ved hun, at hun ikke har de samme interesser som mange andre 20-årige kvinder.

”Men jeg vil bare hellere hejses ned fra en helikopter, end jeg vil have tømmermænd. Jeg må
sige nej til nogle ting, for træningen tager meget tid. Til gengæld får jeg nogle oplevelser – jeg kommer til udlandet og ud at sejle. Men jeg er slet ikke ked af det valg. Det er det naturlige og rigtige for mig,” siger Christina van Elzelingen.

Artiklen er oprindeligt blevet bragt i HJV magasinet nr. 2 2017.

BLÅ BOG
  • ​Christina van Elzelingen er 20 år og bor i Skovsgårde på Nordfyn
  • Hun læser HF i Odense
  • Fritiden bruger hun på at være pistolskytte og medlem af hjemmeværnsflotille 246 Nordvestfyn. 
  • Hun har gennemført lovpligtig uddannelse frem til dæksgast og planlægger at uddanne sig til operativ gummibådsfører.
  • Som pistolskytte er hun med på både det civile og det militære landshold. Største resultater: Deltagelse ved Ungdoms OL i Kina i 2014, bronze ved de Nordiske Mesterskaber i 2016 samt sølv og bronze for hold ved de Militære Nordiske Mesterskaber 2016.

KENDER DU EN INTERESSANT FRIVLLIG?
Vi sætter fokus på Hjemmeværnets frivillige. I en serie artikler og opslag på sociale medier, taler vi med de frivillige om, hvad der motiverer dem, og hvilke opgaver de løser. Vi vil meget gerne høre, hvem du vil læse mere om. Så skriv navnene på de frivillige til os, som kunne være interessante at portrættere.​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224