Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Soldater på vej frem i grusgraven ved Sorø for at nedkæmpe fjeden.  

Grusgrav gav gruppeførere sved på panden

På en af årets varmeste dage fik soldater fra Flyverhjemmeværnet testet deres militære færdigheder af i et anderledes terræn på Øvelse Sort Grav, som foregik i en kæmpe grusgrav i Sorø.

05-07-2019

 

Af Charlotte Baun Senholt

Foto: Bo Nymann
 
”Det var en mega fed øvelse.”

Sådan lød det helt spontant fra både 37-årige Rene Hansen fra Eskadrille 230 Midt- og Vestsjælland og 24-årige Asger Hillerøe fra Værnsfælles Underafdeling på Ærø. Begge soldater trodsede den stegende hede og gik til stålet under Flyverhjemmeværnets Øvelse ”Sort Grav vol. 2” i den forgangne weekend.

Rene Hansen var ellers tæt på at måtte udgå, da han uheldigvis faldt og slog sit ene ben ret voldsomt undervejs på øvelsen. Det fik ham dog ikke til at stoppe. ”Jeg skal helt klart tilbage og støtte min gruppe,” kom det fra Rene, efter han var blevet tilset.

 

Rene Hansen fra Eskadrille Midt- og Vestsjælland.  

Overraskelser
Øvelsen med omkring 60 deltagere var sat op som en handlebane med indbyggede overraskelser i den store grusgrav, der under øvelsen var omdannet til den fiktive Green Zone Vally. På kamppladsen i en af grusgravene skulle grupperne bekæmpe fjenden under den varme sol, alt i mens der lød store brag fra sprængninger og kanonslag og røgen stod op over al sandet. Og som om det ikke var nok, skulle gruppeførerne også pludselig forholde sig til en såret soldat. Så de blev maks presset.

Fastholdelse
Bag Sort Grav vol. 2 står makkerparret, eskadrillecheferne Claus Bernstorff Quistdorff fra Eskadrille 240 Odense og Rico Hansen fra den lokale Eskadrille 230 Midt- og Vestsjælland. De stod også bag  førsteudgaven i 2018. 

”Vi har bestræbt os på at lave en udfordrende øvelse lidt ud over det sædvanlige, hvor soldaterne både får afprøvet deres militære færdigheder og samarbejdet i gruppen og samtidig får en på opleveren. Vi skal jo huske på, at vi også skal tænke i fastholdelse,” forklarer kaptajn Claus Bernstorff Quistdorff.

En af deltagerne er på vej op i Flyvevåbnets Merlin-redningshelikopter.

Og deltagerne var top begejstrede. Det gjaldt ikke mindst muligheden for også at blive hoistet i en af Flyvevåbnets redningshelikoptere, der let som en kæmpe grøn fugl pludselig cirkulerede hen over en af søerne i området. Med bare få minutters mellemrum fik redderen hejst seks soldater op i helikopteren. Blandt dem også Rene og Asger.  

”Det var en helt fantastisk oplevelse,” lød det fra begge soldater, da de vendte retur. Efter øvelsen modtog alle deltagere en særlig mønt som tak for deres deltagelse.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring