Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Formålet med dagen sammen med hjemmeværnssoldaterne er både at gøre HF-eleverne klogere på Hjemmeværnet og give dem en positiv oplevelse. Foto: Lærke Weensgaard

Håndgranater og maskingeværer brager ind på skoleskemaet

I samarbejde med Århus Akademi har Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland taget HF-elever med i felten for at gøre dem klogere på livet i uniform.

02-12-2019

​​​​​​​

Af Lærke Weensgaard

En kort byge fra et let maskingevær flænser luften. Bag våbnet ligger en HF-elev, og hun bryder ud i et stort smil. 

”Det er sådan noget, jeg glæder mig til, når jeg skal være værnepligtig,” udbryder en af hendes klassekammerater, inden det bliver hendes tur til at affyre løs ammunition fra et maskingevær. 
Sammen med 42 andre elever fra Århus Akademi har de for godt et døgn skiftet klasselokalerne ud med det våde terræn i Tirstrup ved Aarhus Lufthavn. 20 hjemmeværnssoldater fra Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland tager dem gennem forskellige militære opgaver for at vise dem nogle af de oplevelser, der kan følge med, når man vælger at trække i uniform. 

 
I dag må eleverne dog tage til takke med Forsvarets udleverede kedeldragt. Nogle få har en selvindkøbt uniform på, mens andre står i gennemblødte kondisko og lyserøde negle under kedeldragten. De fleste af eleverne håber på, at deres karriere en dag skal foregå i enten Forsvarets eller politiets uniformer. Derfor har de valgt at tage deres højere forberedelseseksamen (HF) på en linje, der kaldes HF Force.

 
Ambassadører for Hjemmeværnet 
En gruppe af HF-eleverne har håndtagene fra en båre borende ned i skuldrene, mens de bærer en af deres kammerater. De bruger eftermiddagen på at prøve kræfter med forskellige klassiske opgaver, som alle soldater kender. En af opgaverne er båreræs, og gruppen er kommet hurtigt frem, indtil de står ved foden af en lille, men stejl bakke. ​”Hvordan fanden kommer vi der op?,” spørger en af dem. En af hjemmeværnssoldaterne, der i dag fungerer som deres gruppefører, springer op og viser dem vejen. ​

 

 
”Det er fedt at være ude i naturen og få lidt skidt under neglene,” siger 19-årige Holger Kaysen. Foto: Lærke Weensgaard
 
”Vi vil gerne give dem en god oplevelse med Hjemmeværnet, så de går herfra som gode ambassadører for os,” fortæller kaptajn Per Asmussen. Han er projektleder på arrangementet og kompagnichef for Politihjemmeværnskompagni Aarhus.
Det primære formål med dagen er dog ikke at rekruttere nye medlemmer, men at hjælpe med at klæde eleverne på til en karriere i Forsvaret. 

 
”Vi står ikke her og giver dem et ansøgningsskema i hånden, men vi tror på, at rekrutteringen kommer på sigt,” siger Per Asmussen. Båreræset lader i hvert fald ikke til at have skræmt eleverne væk, efter de succesfuldt er kommet over bakken. 

 
”Det er fedt at være ude i naturen og få lidt skidt under neglene,” siger 19-årige Holger Kaysen, efter han selv har været gennem båreræset og sammen med sine kammerater sidder og ser en anden gruppe kæmpe sig over bakken. 

 
Gode oplevelser 
Med armene godt varme efter båreræset forsætter HF-eleverne videre til den næste opgave, der lyder på kast med en blind håndgranat. 
To hjemmeværnssoldater står klar til at give instruktioner, og da de spørger, om nogle af eleverne er nervøse, kommer der tøvende et par hænder i vejret. 

 
En af instruktørerne, der hjælper eleverne med at få styr på håndgranaterne, er Martin Benton fra Infanterihjemmeværnskompagni Eshøj. Ligesom de fleste andre hjemmeværnssoldater har han taget fri fra arbejde for at give HF-eleverne en oplevelse.

 
”Det er skide sjovt at være med herude, fordi eleverne er rigtig interesserede i det, vi laver. Det er også spændende at se dem, når de har en håndgranat i hånden for første gang,” siger han. 
Da eleverne først kommer i gang med at kaste, har håndgranaterne den samme effekt som maskingeværet: Smilene vokser frem bag ansigtssløringerne. 

 
​Det lader til, at det ikke kun er instruktørerne, som synes, det er spændende at være af sted. En af HF-eleverne har tidligere været konstabel i Forsvaret, og selvom der ikke er noget nyt ved at have våben i hænderne igen, har det ikke været kedeligt: ​​​”Det er stadig fedt at skyde med løs ammunition! Det bringer gode minder frem,” siger 23-årige Sebastian Andersen.  

 
Dagen i felten har også fået ham til at overveje at søge ind i Hjemmeværnet, og det samme tænker Holger Kaysen også på at gøre. Inden de når så langt, skal de dog ligge i beredskabsområde henover natten, og der går rygter om, at de kan se frem til at blive vækket af kanonslag den næste morgen. 

Hvad er HF Force? 
HF Force er en særlig fagpakke på HF-uddannelsen ved Århus Akademi målrettet unge, der ønsker en karriere i Forsvaret eller politiet. 
Fagpakken består af valgfagene idræt på B-niveau og psykologi på C-niveau samt samarbejde med Flyvestation Karup, Flådestation Frederikshavn, Østjyllands Politi og Hærhjemmeværnsdistrikt Østjylland. 
Århus Akademi har tilbudt HF Force i fire år. I to år har de samarbejdet med Hjemmeværnet. 
HF Force kan læses flere steder i landet, blandt andet i Viborg, Herning og Hvidovre.


 


 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring