Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​​Marinehjemmeværnets gummibåde er her på vej for at assistere en sejlbåd, der er grundstødt ved Snekkersten i Nordsjælland. Foto: Claus Olesen

Hæsblæsende travl sommer for Marinehjemmeværnet

Mens vi andre dasede og hyggede os i ferien, blev hjemmeværnsfartøjer tilkaldt utallige gange over hele landet for at hjælpe nødstedte til havs. Særligt en enkelt dag i starten af august var hektisk.

16-09-2019

​​​​​​​​​​​

​​Af Christine Dahl

Det slår aldrig fejl. Når de varme sommermåneder begynder, vil danskerne mærke bølgernes skumsprøjt,​ og kajakken eller sejlbåden pudses af og søsættes. 37 gange denne sommer endte sejladsen dog med knækkede master, skader på roret eller endog at folk faldt overbord, og Marinehjemmeværnet måtte rykke ud.

En af dem, der nød godt af ​hjemmeværnssoldaternes hjælpsomhed, var Jan Johansen, der var på vej i en 39 fods sejlbåd fra Tunø, en lille ø ud for Samsø, til det østjyske fastland ved det nordlige Aarhus.

”Så blev det min tur til at få assistance på vandet”, skriver den uheldige sejler næste dag på Facebook og forklarer, at ”en forbindelsestang i styrtøjet knækkede, da vi sejlede fra Tunø mod Egå i temmeligt hårdt vejr”.

Marinehjemmeværnet hurtigt fremme​
Jan Johansen fortæller desuden, at de kontaktede Forsvaret for at få redningsassistance, ”og under en time senere kom der et hjemmeværnsfartøj og bragte båden til Aarhus.” 

 
   Her er sejlbåden kommet på slæb: Foto: Dennis Raahauge

”Sikke da en service og venlighed, vi har mødt i dag, er helt overvældet”, slutter Jan Johansen sit oplæg på Facebook, som vi har fået lov til at bringe. Du kan se en video her​​​​, der viser, hvordan det så ud, da flotillen fra Esbjerg bragte sejlbåden til Aarhus.

Dagen for redningsassistancen, lørdag d. 10. august,​ var i det hele taget en særdeles travl dag for Marinehjemmeværnet. 

Sidste ferieweekend på havet
For mange familier var det den sidste weekend, inden skoleferien sluttede, og den skulle af rigtigt mange tilsyneladende bruges på havet. Seks gange denne dag blev et hjemmeværnsfartøj et sted i Danmark bedt om assistance.

Fire gange drejede det sig om eftersøgnings- og redningsopgaver, bl.a. en eftersøgning efter en mand i vandet syd for Langeland, og to gange var det assistance til fritidssejlere. Ud over den allerede omtalte ​bugsering til Aarhus, knækkede masten også på en sejlbåd​ i Øresund. 

Indsatsen nåede dog denne gang at blive afblæst, inden fartøjet nåede frem til det, der ellers ville have været Marinehjemmeværnets sjette uvarslede indsats denne dag.



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring