Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hjemmeværnets frivillige soldater kan med kort varsel rykke ud med assistance i beredskabet. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Hjemmeværnet passer stadig på Danmark

Selv om alle aktiviteter, som ikke er relateret til de operative indsættelser, er aflyst, er Hjemmeværnets frivillige soldater klar til indsats. De kan med kort varsel rykke ud med assistance til det samlede beredskab.

17-03-2020

 

Af Hjemmeværnskommandoen

Hjemmeværnet er sammen med en række beredskabsmyndigheder fortsat med til at passe på Danmark og sikre danskernes tryghed, selv om landet mere eller mindre er lukket ned. 

Derfor fortsætter Hjemmeværnets støtte til det samlede beredskab ufortrødent. Soldater fra Hjemmeværnet står også nu stand-by, så de døgnet rundt og med kort varsel kan rykke ud til en lang række forskellige opgaver, som Forsvaret, Politiet og øvrige samarbejdspartnere måtte bede om støtte til. Det gælder eksempelvis til søredning, eftersøgninger af personer, afspærringer, trafikregulering ved veje og broer, bevogtning og sikring samt overvågning. 

Så selv om alle aktiviteter, der ikke er operative, er aflyst i Hjemmeværnet, er Hjemmeværnet fortsat på beredskab og står klar til for eksempel også at redde liv til søs.

Flere aktuelle opgaver
 
Aktuelt blev Marinehjemmeværnet i Vordingborg lørdag 14. marts kl. 17.30 alarmeret af Forsvaret, da nogle pårørende til en lystsejler blev bekymrede, fordi de ikke kunne få fat i lystsejleren på en sejlads fra Smålandshavet til Næstved. Inden for 15 minutter var fire mand fremme og klar til at sætte en gummibåd i vandet. Alarmen blev dog kort efter afblæst, da der igen var opnået kontakt til lystsejleren.

Læs mere om Marinehjemmeværnets indsættelse her

På Fyn har Hjemmeværnet i sidste uge været indsat til en afspærringsopgave til støtte for Politiet.

Aktuelt er Hjemmeværnet sammen med Forsvaret indsat til grænsekontrolopgaver forskellige steder i landet, herunder blandt andet i Sønderjylland, Nordjylland, ved Helsingør, på Bornholm og i Rødby samt Gedser.

 

Sidst men ikke mindst har mange frivillige fra Hjemmeværnet i over en uge været med til at bemande den statslige Corona-hotline under politiets ledelse. Indsatsen har fået meget ros og anerkendelse af forsvarsminister Trine Bramsen.

Læs mere om Hjemmeværnets støtte til grænsekontrol

Kan indsættes i hele Danmark

Hjemmeværnet har et helt fast system med vagthavende officerer og et tæt samarbejde med Forsvaret og Politiet med gennemprøvede procedurer, som betyder, at man hurtigt kan iværksætte indsættelser i hele Danmark. Det gælder både til lands, til vands og i luften.

Derfor kan hver eneste af Hjemmeværnets distrikter fortsat stille med mindst 30 soldater på en time og med mindst 100 soldater på tre timer til opgaver i beredskabet. Marinehjemmeværnets 30 fartøjer og besætninger er på en times beredskab døgnet rundet, så de hurtigt kan rykke ud til eksempelvis søredningsopgaver. Også Flyverhjemmeværnets personel er på beredskab, og Flyverhjemmeværnets to Defender-fly kan på få timer komme på vingerne til blandt andet overvågningsopgaver. 

 

Flyverhjemmeværnet råder over to Defender-fly, der på få timer kan komme på vingerne.

Hjemmeværnets personel er instrueret om at tage alle nødvendige forholdsregler, som sundhedsmyndighederne anbefaler for at undgå selv at blive smittet med Corona-virus og for at undgå at smitte andre.

Få flere gode råd om coronaamitte

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring