Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​9. april vil blive markeret i stilhed flere steder i Hjemmeværnet. Foto: Nikolaj Grøn

Hjemmeværnet mindes faldne soldater

I dag er det 80 år siden, Danmark blev besat. Datoen 9. april  har altid haft en særlig betydning for soldaterne i Hjemmeværnet og det øvrige forsvar. I Sønderjylland og på Fyn vil 80-året for besættelsen blive markeret i stilhed med kranselægning.

09-04-2020

 

Af Charlotte Baun Senholt

Selv om de aktuelle omstændigheder i Danmark gør, at officielle mærkedage aflyses, så mindes  Hjemmeværnet også i år de soldater, der faldt den 9. april 1940, da Danmark blev besat af den tyske værnemagt. På Fyn og i Sønderjylland vil der i al stilhed blive lagt kranse ved mindesmærker for de faldne soldater.

For Hjemmeværnet har datoen en særlig betydning, da Hjemmeværnets spæde start er knyttet tæt sammen med sloganet ”Aldrig mere en 9. april” og den frivillige forsvarsvilje, som voksede frem under og efter besættelsen og senere førte til oprettelsen af det statslige hjemmeværn 1. april 1949.

Tradition holdes i hævd 

I Sønderjylland har Hjemmeværnet en helt fast tradition for at markere den 9. april. På grund af COVID-19 er det officielle program i forbindelse med 80-året for besættelsen dog aflyst.
I stedet har chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland, oberstløjtnant Claus Klaris, valgt at køre rundt og lægge en krans og aflægge honnør de steder, hvor danske soldater faldt, da Danmark blev besat.

”Det er vigtigt, at vi også i disse tider mindes de soldater, der faldt i kamp for Danmark, også selv om vi ikke kan forsamles,” siger Claus Klaris, der lægger en krans ved mindestenene i Hokkerup, Sdr. Hostrup, Bredevad, Bjergskov og Lundtoftebjerg, hvor i alt syv danske soldater blev dræbt og 15 soldater blev såret.

Også på Fyn holdes traditionen i hævd. Her vil distriktschef, oberstløjtnant, Ulrich Ahrensbach, i al stilhed lægge en krans på Odense Kaserne ved mindesmærket for seks fynske soldater. Kasernen husede tidligere Totalforsvarsregion Fyn, Syd- og Sønderjylland.

Både i Sønderjylland og på Fyn har Hjemmeværnet overtaget den militære traditionspleje.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224