Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnet deltager i mindehøjtidelighederne i Hvidsten på 75-års dagen for henrettelsen af otte modstandsfolk fra Hvidstensgruppen.

Hjemmeværnet er med til at ære Hvidstensgruppe på 75-års dag

Lørdag den 29. juni er det 75 år siden, at otte medlemmer fra  Hvidstengruppen blev henrettet. Hendes Majestæt Dronningen deltager i markeringen af 75-års dagen. Også Den Kommitterede for Hjemmeværnet, Søren Espersen, kommer til Hvidsten.

27-06-2019

 

Af Charlotte Baun Senholt

I en lille mindelund i Hvidsten, cirka 12 kilometer fra Randers, ligger de otte henrettede medlemmer fra Hvidstengruppen begravet. De otte blev henrettet i Ryvangen nord for København i 1944.

Den skelsættende begivenhed i den danske modstandskamp for 75 år siden bliver markeret på lørdag, og Hendes Majestæt Dronningen kommer til Hvidsten for at deltage i mindearrangementer og kranselægningen til ære for modstandsfolkene fra Hvidstengruppen, som blev etableret i marts 1943 på Hvidsten Kro.

Også Den Kommitterede for Hjemmeværnet, Søren Espersen, deltager i mindehøjtidelighederne og vil blandt andet lægge en krans i mindelunden i Hvidsten. Hjemmeværnet støtter desuden med afspærring på dagen.

Efter kranselægningen bliver der afholdt mindegudstjeneste i Gassum Kirke, hvis menighedsråd står bag arrangementet. Om baggrunden for mindehøjtideligheden siger menighedsrådets formand, Mona Kastrup Kjersgaard:

”Det må aldrig blive glemt, at modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig bestod af mennesker, der traf et modigt valg, som medførte store ofre, og de blev en vigtig faktor i kampen mod besættelsesmagten.”

Rødder i Modstandsbevægelsen
Hjemmeværnet, der har sine rødder i modstandsbevægelsen, har flere enheder, der er opkaldt efter den berømte Hvidstensgruppe, som også er blevet filmatiseret i 2012. Det gælder de to lokale enheder, Hjemmeværnskompagni Hvidsten og Hjemmeværnseskadrille 265 Hvidsten. Desuden har Marinehjemmeværnet opkaldt et af deres fartøjer efter modstandsgruppen.

Eskadrillen bruger tiden omring den 29. juni på at rekruttere nye medlemmer. I tilgift har eskadrillen selv udviklet udstillingsmateriale om begivenhederne

”Vi oplever en verden med mange spændinger, og ved at rekruttere flere soldater til Flyverhjemmeværnet gør vi vores til at bevare den frihed, folkene fra Hvidsten satte livet ind for,” siger Verner Bro, der er eskadrillechef for HVE 265 Hvidsten, til Hadsund Folkeblad.

Hjemmeværnsenhederne markerer hvert år henrettelsen af gruppen. Hvert femte år udvides markeringen med både kransenedlæggelse og mindegudstjeneste.  

 

Fakta om Hvidstengruppen
• Hvidstengruppen var besættelsestidens første modtagegruppe, der blev dannet i marts 1943 på Hvidsten Kro cirka 10 kilometer fra Randers. 
• Gruppen blev en af de vigtigste i modstandsbevægelsen og modtog sendinger med våben og sabotageudstyr, der blev sendt videre til Jylland til andre modstandsgrupper.
• De otte henrettede var: Søren Peter Kristensen, Albert Iversen, Niels Nielsen Kjær, Johan Kjær Hansen, Henning Andersen, Marius Fiil, Peter Bergenhammer Sørensen og Niels Fiil.

 Seneste nyheder

Udnævelser

19-11-2019

Info om info

17-11-2019
 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224