Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Forsvarsminister Trine Bramsen har netop afsløret skulpturen, der nu står og byder velkommen på det udendørs, militære område ved Højstrup, hvor Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn holder til. Foto: Landsdelsregion Vest

Hjemmeværnet mindes faldne soldater fra besættelsens allerførste dag

I dag er det 81 år siden, Danmark blev besat. Dette blev mindet med kranselægning i Sønderjylland, og på Fyn markerede forsvarsminister Trine Bramsen dagen ved at indvie en træskulptur, som forestiller en hjemmeværnssoldat.

09-04-2021

Selv om de aktuelle omstændigheder i Danmark gør, at officielle mærkedage aflyses på stribe, så mindes Hjemmeværnet også i år de soldater, der faldt den 9. april 1940, da Danmark blev besat af den tyske værnemagt.

For Hjemmeværnet har datoen en helt særlig betydning, da Hjemmeværnets spæde start er knyttet tæt sammen med sloganet ”Aldrig mere en 9. april”, og den frivillige forsvarsvilje, som voksede frem under og efter besættelsen, førte senere til oprettelsen af det statslige hjemmeværn 1. april 1949.

Garanter for Danmarks sikkerhed og tryghed
Datoen for indvielsen af den nye tre meter høje træskulptur forestillende en hjemmeværnssoldat, er således langt fra tilfældig, forklarer forsvarsminister Trine Bramsen, og understreger samtidig, "at der er utrolig mange siden da, der har været garanter for Danmarks sikkerhed og tryghed – ikke mindst Hjemmeværnet."

Skulpturen er skabt af den fynske trækunstner Allan Bo Jensen, som har udskåret skulpturen af et fynsk egetræ fra Søndersø. Skulpturen står nu og byder velkommen på det udendørs, militære område ved Højstrup, hvor Hærhjemmeværnsdistrikt Fyn holder til.

Tradition holdes i hævd
I Sønderjylland har Hjemmeværnet en helt fast tradition for at markere den 9. april. På grund af COVID-19 er det officielle program i forbindelse med 81-året for besættelsen dog aflyst. I stedet har chefen for Hærhjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland, oberstløjtnant Claus Klaris, valgt at køre rundt og lægge en krans og aflægge honnør de steder, hvor danske soldater faldt, da Danmark blev besat.

Dette blev filmet og sendt live på Facebook.

”Det er vigtigt, at vi også i disse tider mindes de soldater, der faldt i kamp for Danmark, også selv om vi ikke kan forsamles,” siger Claus Klaris, der i dag har lagt kranse ved mindestenene i Hokkerup, Sdr. Hostrup, Bredevad, Bjergskov og Lundtoftebjerg, hvor i alt syv danske soldater blev dræbt og 15 soldater blev såret.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring