Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnet på skarp opgave for Hæren

I forbindelse med afslutningen på det danske NATO-bidrag i Estland, eFP 2020, skulle en masse materiel tilbage til Danmark. I den forbindelse blev dele af Køge Havn erklæret for midlertidigt militært område og bevogtet af Hjemmeværnet.

21-01-2021


Tekst og foto: Jacob Kongsmar 

Onsdag 13. januar lagde et dansk fragtskib til i Køge Havn. Men skibet var ikke et helt almindeligt skib, det fragtede nemlig Hærens materiel fra deres Nato-bidrag i Estland i 2020. I den forbindelse blev dele af Køge Havn erklæret for midlertidigt militært område. Til at bevogte havneområdet stillede hjemmeværnssoldater fra Midt- og Vestsjælland op, trods kulde og sne.

Sikkerhedsbevidstheden er en prioritet

Ifølge en af soldaterne, Morten, fra Politikompagni Køge, var det en god opgave, selvom det var lidt koldt. 

"Det er spændende at se, hvordan hele processen sker med flytningen. Det er jo et meget stort setup. Det er da fascinerende at være vidne til," fortæller Morten med et smil.

Morten er stolt over at få en så vigtig opgave, som ikke kun indebar bevogtning af området, men også at sikre mod spionage ude i terrænet.

Bevogtning er Hjemmeværnets kernekompetence

Distriktschef for Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestsjælland, Peter Serup, var dog ikke i tvivl om, at soldaterne ville løse opgaven flot.

"Det her er en opgave, vi har trænet til og har styr på, så her kan man trygt bruge Hjemmeværnets enheder," for​klarer Peter Serup.

Ifølge ham, giver det også god mening, at Hjemmeværnet støtter med denne type opgaver. Både fordi at bevogtning er Hjemmeværnets kerneopgave, men også fordi, at det frigiver en masse ressourcer til Forsvaret, som dermed kan løse andre vigtige opgaver.

Potentiale for et fremtidigt samarbejde på tværs af værn

Til at løse opgaven, stillede Marinehjemmeværnet også op med en MFP (Marine Force Protection) enhed. Ifølge Bo, næstkommanderende fra HFV 200 MFP, var det også en stor oplevelse for marinerne. 

"Det er den første store skarpe indsættelse, hvor MFP og Beredskabsstyrken samarbejder om at løse en fælles opgave," udtaler Bo.

Bo mener bestemt, at der er potentiale for lignende samarbejde mellem Marinehjemmeværnet og Hærhjemmeværnet i fremtiden.

Hjemmeværnet lukkede og slukkede

Hjemmeværnets enheder blev på havnen indtil de sidste lastbiler kunne forlade området kort før midnat onsdag aften.​​

​​

Fakta

  • Missionen i Estland gik under navnet eFP (Enhanced Forward Presence) og sluttede officielt d. 8. januar 2021.
  • Forud for afspærringen støttede Infanterihjemmeværnskompagni Vestsjælland med overvågning af området. 
  • Der blev losset 13 infanterikampkøretøjer, 14 trailere, en håndfuld Piranha’er, 55 andre køretøjer og 118 containere.
  • Der var i 2x6 måneder udsendt 200 soldater til Estland under operationen Enhanced Forward Presence.

​Se mere her

Hvis du vil se en timelapse af losningen på Køge Havn, kan du se en video på Forsvarets Hjemmeside: https://forsvaret.dk/da/nyheder/2021/infanterikampkoretojer-tilbage-pa-dansk-jord/

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring