Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Selv om Hjemmeværnet har udsendte soldater i en række forskellige lande, er det nyt, at de frivillige soldater deltager i internationale missioner fra luften med Hjemmeværnets egne fly.

Hjemmeværnet støtter kampen mod grænseoverskridende kriminalitet i Middelhavet

Frivillige soldater fra Hjemmeværnet skal bidrage til at begrænse menneske- og narkosmugling i den internationale Joint Operation Indalo for Frontex.

31-07-2019

​​Af Thilde Lejre Fotos: Christian Sundsdal

I slutningen af juli startede besætningen på syv frivillige og en fastansat fra Flyverhjemmeværnet motorerne og slap dansk jord. Fra 1.-31. august bidrager enheden fra Flyverhjemmeværnet til den internationale mission Joint Operation Indalo i Middelhavet. Her bliver opgaven at overvåge farvandet ved den spanske sydkyst, primært mod Marokko. 


Det er særligt for at dæmme op for illegal migration og grænseoverskridende kriminalitet som menneskesmugling, narkosmugling og våbensmugling. Desuden handler opgaven om at styrke kystvagtfunktioner, mens der også kan blive behov for støtte i eftersøgnings- og redningsoperationer. 


Selv om Hjemmeværnet har udsendte soldater i en række forskellige lande, er det nyt, at de frivillige soldater deltager i internationale missioner fra luften med Hjemmeværnets egne fly. 


”Opgaven ved Frontex er en anerkendelse af, at Hjemmeværnet kan løse en skarp, international opgave, pga. de kompetencer holdet bag Defender-flyene har opnået gennem langvarig træning og mange indsættelser på dansk jord for både Forsvaret, Politiet og samfundet,” siger oberst Per Jan Larsen, som er chef for Flyverhjemmeværnet.



Hjemmeværnets ene af de to Britten Normann Defender-fly lettede 28. juli fra Roskilde Lufthavn med kurs mod Middelhavet. Foto: Christian Sundsdal



Vores fly er eftertragtede


Opgaven for Frontex kræver både specielle kompetencer, men også specielt udstyr til overvågningen, og derfor er Hjemmeværnet som skræddersyet til opgaven:


”Hjemmeværnets fly er de seneste år blevet flittigt brugt i Danmark til støtte for Forsvaret, men også Politiet, blandt andet i forbindelse med bandekonflikten i København og eftersøgninger til lands og over vand. Grunden til, at vores fly og besætning er så eftertragtet for flere myndigheder, er, foruden en dygtig frivillig besætning, flyets specielle udstyr, som gør det velegnet til at løse overvågningsopgaver både dag og nat og over land og vand,” fortæller Per Jan Larsen.


Flyets udstyr består bl.a. af et infrarødt kamera, der kan varmesøge og et HD-kamera, som er særligt velegnet til at operere i mørke. 



Opgaven for Frontex kræver både specielle kompetencer, men også specielt udstyr til overvågningen, og derfor er Hjemmeværnet som skræddersyet til opgaven. Foto: Christian Sundsdal



Frivillige ildsjæle på mission


Besætningen, som deltager på missionen, er alle frivillige soldater i Flyverhjemmeværnets eskadrille 270. Det er den afdeling i Flyverhjemmeværnet, som løser opgaver på vingerne med de to Defender-fly. De er alle aflønnet og på kontrakt i den måned, missionen varer, men løser til dagligt mange forskellige opgaver på frivillig basis for Hjemmeværnet.


”Opgaven var et naturligt skridt og en god mulighed for at afprøve de kompetencer, jeg har fået i eskadrillen, på en spændende opgave. Og så er det vigtigt for mig at vise, hvad vi kan i Hjemmeværnet – at vi kan løfte mange opgaver, og at vi er ressourcerne værd,” fortæller en af de frivillige i Flyverhjemmeværnets eskadrille 270, som skal med på missionen. Han går under kaldenavnet JOR og arbejder til daglig som driftsleder.



Hjemmeværnets bidrag til Frontex er som en del af missionen Joint Operation Indalo. Foto: Christian Sundsdal


Fakta

Hjemmeværnets Defender-fly

Hjemmeværnets Britten Normann Defender-fly er udstyret med to 6-cylinderede stempelmotorer, som giver en flyvetid på op til 6 timer. Flyene kan operere fra stort set alle lufthavne og flyvepladser, da de er beregnet til korte start- og landingsdistancer. 

Flyene er udstyret med en sensorpakke, som gør dem velegnede til at løse opgaver både om natten og dagen. Sensorpakken omfatter full HD-video, infrarødt kamera og HD-kamera, som er særlig anvendeligt, når det er mørkt. Det infrarøde kamera kan varmesøge og angive den nøjagtige position (GPS) på jorden. Sidst men ikke mindst er flyene forsynet med et Downlink-system, som gør det muligt at transmittere film og billeder over større afstande, fx ned til en kommandostation på jorden eller på et skib.

Flyene deltager i eftersøgnings- og redningsopgaver og anvendes til Intelligence-, Surveillance and Reconnaissance (ISR)-opgaver for Forsvaret.  Desuden kan flyene bidrage til at skabe overblik i forbindelse med større indsættelser, fx skov- og hedebrande, grundstødninger, større ulykker, mv. Flyene hjælper også Forsvaret i øvelses- og uddannelsessammenhæng, ligesom Politiet og SKAT ofte efterspørger flyene til støtte i en række forskellige opgaver. 


Hvad er Frontex?

Frontex, Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning, har til opgave blandt andet at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet – især ved EU's ydre grænser i Middelhavet. 

I 2020 vil agenturet efter planen have omkring 1000 medarbejdere, hvoraf næsten en fjerdedel er udstationeret fra medlemsstaterne og vil vende tilbage til deres nationale tjeneste efter afslutningen af deres udstationering hos Frontex.


Hjemmeværnet og Frontex

Det er Defender-flyets og besætningens opgave at overvåge farvandet ved den spanske sydkyst, primært mod Marokko for at dæmme op for illegal migration og grænseoverskridende kriminalitet som fx menneskesmugling, narkosmugling, våbensmugling, samt miljøovervågning og ulovligt fiskeri. Desuden handler opgaven om at styrke kystvagtfunktioner, mens der også kan blive behov for støtte i eftersøgnings- og redningsoperationer. 


Hjemmeværnets flyvende eskadrille er, takket være daglige opgaver i Danmark, specialister i farvandsovervågning, og med Defender-flyets specialiserede overvågningsudstyr er opgaven for Frontex skræddersyet til Hjemmeværnet.


Det samlede Frontex-bidrag udgøres af syv frivillige soldater og en fastansat fra Flyverhjemmeværnet, som i perioden ansættes på korttidskontrakt og aflønnes på lige vilkår med Forsvarets fastansatte.

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring