Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed


Hjemmeværnets sneberedskab i aktion i foråret på Bornholm. Foto: P. K. Rasmussen
​​


Hjemmeværnets sneberedskab melder klarSidste vinter var som bekendt historisk lang og hård. Fra og med i dag står Hjemmeværnets sneberedskab atter klar til at hjælpe, hvis den kommende vinter byder på lige så store udfordringer.

01-11-2018

​​


Af Christine Dahl og Nicoline Viola Hoeg

Den sibiriske kulde bed sig sidste vinter ​​fast i Danmark til langt inde i foråret, og medførte et sandt snekaos mange steder i landet.​ De første snefnug er såmænd allerede dalet ned flere steder, hvor mange med gru sikkert er kommet til at mindes, hvordan landet så ud for bare 6-7 måneder siden. Men efter en hed sommer og et solrigt efterår, fordufter minderne hurtigt. Derfor er det værd at kigge lidt i arkiverne.
 
”Det kan hurtigt blive kaotisk, når der endelig falder sne i det her land, især på de små veje,” berettede ​kompagnichef Johnny Larsen fra Fyn til HJV.DK i marts.
 
Han er én af de frivillige fra Hjemmeværnets sneberedskab, der er klar til at yde en indsats og er specialuddannet til at køre fx en pansret mandskabsvogn, som kan forcere snemasserne.​N​etop Fyn har været ét af de steder, hvor Hjemmeværnet har været til stede for at kunne assistere, når snemængderne har været kritiske for ambulancekørerne. Også Bornholm, Sydsjælland, Lolland Falster samt Syd- og Sønderjylland har været områder, hvor Hjemmeværnet har stået klar med køretøjer. 

”Det betyder meget for både mig og drengene, at vi kan bruge vores uddannelse til at hjælpe andre og støtte, hvor vi kan,” fortæller kompagnichefen


Hvad er sneberedskabet?
- Sneberedskabet er en del af Hjemmeværnets frivillige beredskab, der støtter landets ambulancer, hvis der falder meget sne. 
- Hjemmeværnet bemander forskellige køretøjer, der kan bringe mad, medicin og andre livsvigtige fornødenheder frem til borgere, som er sneet inde. 
- Køretøjerne, som eksempelvis er pansrede mandskabsvogne, er udlånt af Forsvaret, men betjenes af specialuddannede hjemmeværnssoldater. 
- Det landsdækkende sneberedskab er klar 24 timer i døgnet fra 1. november til 1. april. 


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224