Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Førstehjælp trænes ofte i Hjemmeværnet. Arkivfoto: Christer Holte

​”Vi har en af de bedste uddannelser”

Hjemmeværnets uddannelser har stor værdi også uden for Hjemmeværnet. Det understreger korporal Dennis Greve Christensen fra Næstved. Han har flere gange med stor succes bragt sine førstehjælpskompetencer i spil i sit civile liv.
       ​


06-06-2019


Af Charlotte Baun Senholt

At Hjemmeværnets uddannelser også kan bruges uden for Hjemmeværnet kan korporal Dennis Greve Christensen skrive under på. Han er aktiv i Flyverhjemmeværnet, hvor han er frivillig soldat i eskadrille 232 Sydsjælland-Møn.  

 

”Vi er mange hjemmeværnssoldater, som har oplevet, at der pludselig har været behov for vores assistance i vores civile liv. Vi er eksempelvis tilfældigvis kommet forbi et færdselsuheld, hvor vores kompetence inden for trafikregulering har været med til at give beredskabet ro og frie hænder til deres arbejde,” fortæller Dennis Greve Christensen.

 

Han har selv for nylig haft stor gavn af sine kompetencer i førstehjælp i forbindelse med hans job som lærer, da det viste sig, at én elev havde hul i spiserøret.

 

 

Dennis Greve Christensen er frivillig soldat i Flyverhjemmeværnet.

Små tegn
Det blev også meget aktuelt, da han assisterede en togpassager med for lavt blodtryk, som han mødte, da han kørte med toget fra Næstved mod København.

”Fra min uddannelse og øvelsesaktivitet har jeg lært at være opmærksom på forskellige små tegn, som kan udvikle sig alvorligt – en tydelig fremtrædende og pulserende blodåre i tindingen er et af dem,” fortæller Dennis Greve Christensen. 

Det var med den baggrundsviden, han reagerede i forhold til togpassageren, som rallede højt.

”Første troede vi andre i toget, at det var en snorken. Men da jeg så blev opmærksom på, at han både var blevet bleg, havde fået koldsved og hans blodåre trådte tydeligt frem, så valgte jeg at advisere togføreren for at få manden tilset af en paramediciner, da vi ankom til Roskilde Station,” fortæller Dennis Greve Christensen.

Da han sammen med togføreren vendte tilbage til manden, var han besvimet, og der sad en læge ved manden. ”Efter aftale med togføreren viste jeg også vej for paramedicineren, mens hun adviserede togets øvrige passagerer,” fortæller Dennis Greve Christensen.

Så manden igen
Det særlige ved denne historie er, at Dennis rent faktisk også fik en afslutning på, hvordan det var gået manden, og hvordan de andre passagerer havde oplevet episoden. For et par ugen efter steg han om bord på toget, som Dennis også kørte med. Dennis kontaktede ham og præsenterede sig selv. Også andre passagerer, som havde oplevet situationen, kørte med toget.

”I Ringsted steg den læge på, som sad ved mandens hoved den pågældende dag. Vi satte os sammen og talte om episoden hele vejen til Høje Taastrup. En enkelt passager havde brug for at snakke om episoden, da den havde påvirket hende. Så her kom en anden kompetence fra min viden fra Hjemmeværnet i spil – nemlig den vigtige debriefing efter situationer som denne,” fortæller Dennis Greve Christensen. Han fortsætter:

”Det er fantastisk at opleve en episode før, undervejs og efter, hvor det hele afrundes. Om episoden afsluttes eller står åben ændrer dog ikke på, at vi får de bedste uddannelser i Hjemmeværnet, som vi i den grad kan bruge civilt!”

FAKTA:
Førstehjælp er en fast del af undervisningen i Hjemmeværnets lovpligtige uddannelse, og hjemmeværnssoldater får løbende deres førstehjælpskompetencer opdateret på mange af de aktiviteter og øvelser, som Hjemmeværnet gennemfører.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring