Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Ukrainske soldater deler deres erfaringer fra fronten med henblik på at indrette og udbedre en kampstilling. Foto: Christian Nissen-Petersen​​​

Hjemmeværnssoldat i Ukraine: "Man bliver mere skarp af at blive udsendt"

Siden 9. juni har seks hjemmeværnssoldater undervist godt 500 ukrainske soldater. Undervisningen har givet et markant militærfagligt løft til ukrainerne, men de danske instruktører har også fået en personlig fortjeneste, som de kan tage med hjem.

24-07-2019

​​

​​Af Christine Dahl​​

​De seks hjemmeværnssoldater har nu i snart syv uger været indsat under britisk ledelse i Operation Orbital i byen Rivne i det vestlige Ukraine, som med sine 250.000 indbyggere cirka er på størrelse med Aarhus. 

Her instruerer de soldater fra den ukrainske 10. brigade i mange af de discipliner, der findes i Hærens og Hjemmev​​​ærnets grunduddannelse. Det er basale elementer som fx skydetræning, førstehjælp og kortlæsning, som ukrainerne skal lære igennem et kursusforløb på 4 uger. Undervisningen foregår i klasselokalet og i terrænet, og niveauet bliver målt ved både start og slut.

Kaptajn Christian Nissen-Petersen, der er ansat ved Hjemmeværnsskolen, er med som teamleder i Ukraine. Han fortæller, at det faglige niveau er utroligt varierende hos ukrainerne.

”På grund af spændingerne i forhold til Rusland, siden de annekterede Krim-halvøen i 2014, har ukrainerne været tvunget til hurtigt at tage aktion. Så mange soldater i brigaden har en høj grad af ​​praktisk erfaring på det militære område, men mangler uddannelsen og teorierne bag. Den situation forsøger vi nu at forbedre”, forklarer Christian Nissen-Petersen, der glæder sig over, at det hold, der indtil nu har gennemført hele forløbet, viste en markant fremgang.

Men hvad har alt dette egentlig med Hjemmeværnet og Danmark at gøre?​

”Hjemmeværnet støtter Forsvaret på mange områder. En af dem er at bistå i den internationale opgaveløsning, og derfor har vi sendt soldater til Ukraine for at træne deres soldater i grundlæggende militære færdigheder,” lyder forklaringen fra major Henrik Lysholm Nielsen fra Hjemmeværnskommandoens Operationsafdeling. 

Han påpeger desuden, at hjemmeværnssoldaterne bliver sendt af sted i regi af Forsvarets Ukraine-program 2018-2021, at Danmark har en stærk interesse i stabilitet og fremgang i nærområderne, og at internationale spilleregler skal overholdes. "En aktiv rolle ude i verden er en vigtig forudsætning for øget sikkerhed herhjemme", understreger han.


​Bendix Lavigne lægger en halsforbinding på en af de engelske soldater, der også fungerer som instruktør. I midten af billedet ses den kvindelige tolk.​ Fo​to: Christian Nissen-Petersen​

Underviser i NATO-standarder
Bendix Lavigne, 53 år,​ er en af de soldater, der har kvittet swimmingpoolen og valgt at tilbringe sommeren med at bistå i den internationale opgaveløsning ved at undervise i Ukraine. Han er til daglig næstkommanderende i Hjemmeværnskompagni Sjætte og en erfaren herre, når det gælder internationale udsendelser i hjemmeværnsregi, med de baltiske lande, Mali, Georgien og Irak alle stående på sit cv. Bendix meldte sig hurtigt til opgaven i Ukraine, da den blev oprettet, og det har han absolut ikke fortrudt.

”Jeg synes, det er en spændende opgave, for vi har en mulighed for at udnytte alle vores militære erfaringer, når vi skal undervise dem i NATO-standarder. De er jo bedst kendt med den russiske måde at gøre tingene på”, fortæller Bendix, da vi fanger ham per telefon under den tre timer lange frokostpause ved uddannelsescenteret i Rivne. 

Som et lidt pudsigt eksempel på den mærkbare kulturforskel mellem Ukraine og Danmark, fortæller han, at det i øvrigt ikke er på grund af sommervarmen, at pausen er så langvarig, men fordi flere hundrede soldater skal spise præcis samtidig.
 
”Vi bliver ikke opdelt i hold, så pausen er nødt til at være lang, fordi man tilbringer så meget tid i kø”, forklarer han med et smil og nævner, at de ofte bruger ventetiden på faglige diskussioner.

Grib muligheden
42-årige Dan Kjærbye Jørgensen, som hjemme i Ringkøbing er næstkommanderende i kompagniet, er også med som instruktør i Ukraine og er dermed udsendt for første gang. Han så annoncen på Facebook, blev med det samme hooked på opgaven og var ikke mindst opsat på muligheden for at skærpe sine kompetencer med en udsendelse. 

Det store spørgsmål var om familien syntes, at det var i orden, at han tilbragte sommeren i uniform flere tusind kilometer væk fra dem.​

 ​​

Dan Kjærbye Jørgensen (i midten) bruger et terrænbord til at demonstrere, hvordan man bedst indretter et checkpoint. Foto: Christian Nissen-Petersen​

Jeg har heldigvis en meget sød kone, så hun sagde straks: Den oplevelse skal du da ikke gå glip af”, fortæller Dan grinende i telefonen fra Ukraine og afslører, at resten af familien har valgt en mere traditionel ferie og​ er på Kreta lige nu. 

Dan er selvstændig, så det passer ham fint, at ”man kan udsendes i sin sommerferie”, og han er svært tilfreds med, at det endelig lykkedes at få en udsendelse i rygsækken. Derfor kommer han også med en klar opfordring til de hjemmeværnssoldater, der endnu ikke har prøvet kræfter med en udsendelse.

”Når man får de her muligheder, skal man gribe dem. Man bliver mere skarp”, understreger Dan og fortæller, at han glæder sig til at teste - ved en stor distriktsøvelse til efteråret, hvor han skal være ​​​fung. kompagnichef - om han har ret i, at det ikke kun er ukrainerne, der er blevet løftet rent fagligt. 

Internationale erfaringer styrker hjemmebanen
Bendix Lavigne nikker genkendende til tanken om, at international erfaring styrker opgaveløsningen i Danmark.

”Når jeg underviser herhjemme, har jeg på grund af mine udsendelser en langt større troværdighed og myndighed. Det er vigtigt, at det, jeg underviser i, er opdateret og realistisk og virker under alle krigsmæssige forhold, så vi kan gøre folk klar til alle typer operationer.”

Ideen om, at hele det hjemlige kompagni løftes på denne måde, er Henrik Lysholm Nielsen ganske bevidst om.

”Hjemmeværnets største samarbejdspartner er Forsvaret, og det stiller krav til vores militære kompetencer. Der er derfor ingen tvivl om, at de erfaringer, Hjemmeværnets soldater får gennem deltagelse i internationale opgaver, er af stor betydning for de opgaver, vi løser herhjemme,” konkluderer han.​​​​

Hjemmeværnssoldaterne vender hjem til Danmark igen i midten af​ august.

Fakta: 
Hjemmeværnsskolen arbejder i øjeblikket på at oprette en pulje, der skal klargøre instruktører til internationale opgaver og træning.​​

Hjemmeværnet har deltaget i Forsvarets internationale udsendelser siden 2011, med missioner i blandt andet Afghanistan, Irak, Kosovo, Georgien, Kenya, Mali og Ukraine.








Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring