Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Mange unge syntes, det var sjovt at kaste med attraphåndgranater iført TYR på Ungdommens Folkemøde, hvor Hjemmeværnet var med for 2. gang. 

Hjemmeværnet på Ungdommens Folkemøde

Der blev kastet attraphåndgranater iført TYR, båret 30 kilo rygsæk og ikke mindst besvaret spørgsmål, da hundredvis af unge besøgte Hjemmeværnet på Ungdommens Folkemøde i Valbyparken onsdag og torsdag i denne uge.

10-09-2021

 

Tekst og foto: Søren Frederiksen

”Er den tung?”
Mathias fra Hjemmeværnseskadrille 223 Værløse slipper sit solide greb i den 30 kg tunge rygsæk, så dens fulde vægt får teenagekroppen til at synke lidt sammen.

”Nej, nej,” svarer ungersvenden resolut, mens hans kammerater står omkring ham og vurderer kraftanstrengelsen. ”Okay ... prøv så at gå ned på det ene knæ og op igen.”

Situationen med den lille udfordring fandt sted på Ungdommens Folkemøde i Valbyparken, hvor Hjemmeværnet deltog i denne uge for at fortælle unge, hvad Hjemmeværnet er, og hvad man laver som frivillig soldat.

Stor nysgerrighed og mange spørgsmål

 

Der blev stillet mange spørgsmål til de frivillige soldater.

Trækplastrene var kast med attraphåndgranater iført TYR, løft af førnævnte rygsæk, fremvisning af feltration – og uniformerne.

”Mange unge tror, at vi er fra Forsvaret og stiller spørgsmål om værnepligt. Men det er okay – så er dialogen i gang. Vi er her for at præsentere Hjemmeværnet, og hvad det vil sige at være soldat i sin fritid,” siger Caspar Bronér fra Hjemmeværnkommandoens Rekrutteringssektion, som er   ansvarlig for arrangementet, hvor seks  frivillige besvarede spørgsmålene fra de mange unge, som komr forbi teltet i løbet af de to dage.

”De er meget nysgerrige og har mange spørgsmål, når først samtalen er i gang. Vi forklarer dem, hvad Hjemmeværnet er, og hvilke opgaver vi løser – og at Hjemmeværnet kan give både oplevelser, uddannelse og personlig udvikling. Vi er her ikke for at rekruttere – de fleste her er unge under 18 år – men vi vil gerne så det første frø, så de kender og husker Hjemmeværnet,” forklarer Caspar Bronér.

Talk og workshop

På førstedagen deltog oberstløjtnant Paul Gordon Nielsen, der er chef for Operationsafdelingen i Hjemmeværnskommandoen, og Sara, som er frivillig soldat i Politihjemmeværnskompagni København, i en ’talk’ på scenen sammen med en frivillig brandmand fra Beredskabsstyrelsen og en repræsentant fra Dansk Røde Kors. Samtaleemnet var, hvad frivillighed er, og hvad den betyder for beredskabet.

På andendagen stod Caspar Bronér for en workshop for 60 unge, hvor temaet var kvinder i Forsvaret og Hjemmeværnet. Hvad motiverer dem til at søge ind i Forsvaret eller til at blive frivillig i Hjemmeværnet – og hvad afholder dem fra det?

 

Mange unge kiggede forbi Hjemmeværnets stand.

FAKTA:

Det er anden gang, at Hjemmeværnet deltager på Ungdommens Folkemøde, som er en demokratifestival, hvor unge i fællesskab med meningsdannere, beslutningstagere og samfundsaktører kan debattere, diskutere og blive hørt.

Ved hjælp af workshops, sceneindslag og dialog ønsker Ungdommens Folkemøde at styrke unges demokratiske selvtillid.



 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring