Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hjemmeværnets gamle uniformer og hverveplakater er kommet på museum i Skive. Tv. ses museumsinspektør Anne Birgitte Stilling Jessen. Mellem uniformerne ses Michael Hviid, der har stået i spidsen for Hjemmeværnets bidrag til udstillingen.

Kom tættere på Hjemmeværnets historie på Skive Museum

Hvis du synes, Hjemmeværnets historie er spændende, og du er i nærheden af Skive, så læg vejen forbi Skive Museum. På en ny udstilling kan du blive klogere på både besættelsen og Hjemmeværnets spæde start og frem til i dag.     
 

02-07-2020

Af Charlotte Baun Senholt. Foto: Lars Holm

Skive Museum har netop åbnet en flot ny udstilling ”BESAT BEFRIET BEREDT". Udstillingen om dagligdagen i de fem mørke år under besættelsen og arbejdet i Modstandsbevægelsen går hånd i hånd med Hjemmeværnets spændende historie fra den spæde start og frem til i dag.   

Læs mere om udstillingen på Skive Museum

Hjemmeværnets Historiske Center i Holstebro, der hører under Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland, har i samarbejde med Skive Museum bidraget aktivt til udstillingen. På 100 kvadratmeter vises Hjemmeværnets historie frem for publikum.

”Vi har blandt andet bygget og opstillet et gammelt luftmeldetårn, som man brugte tidligere til at observere fly. På en kæmpe væg kan publikum se alt det gamle hvervemateriale og plakater tilbage fra koldkrigstiden. Vi viser også film, og så har vi også fået plads til det moderne hjemmeværn, som vi kender fra i dag,” fortæller Michael Hviid, der er leder af Hjemmeværnets Historiske Center i Holstebro. Han har stået for det store arbejde med at udarbejde drejebogen for Hjemmeværnets part af udstillingen.

 

Distriktschef, oberstløjtnant Per Nikolajsen deltog i åbningen og var en tur i det udstillede luftmeldetårn. Foto: Lars Holm 

Invitation fra museet
Hjemmeværnets bidrag er kommet i stand efter en officiel invitation fra Skive Museum. Om baggrunden for samarbejdet fortæller museumsinspektør Anne Birgitte Stilling Jessen, der er ansvarlig for den nye udstilling:

”For os var det naturligt at række hånden ud til Hjemmeværnet, som jo udspringer af Modstandsbevægelsen og har været beredt til at gøre en forskel i vores samfund fra start af. Det ved mange måske ikke. Ved at få Hjemmeværnet ind på museet kan vi være med til at udbrede kendskabet til det frivillige forsvar for et bredere publikum – Hjemmeværnet rummer jo mange fascinerende historier og er samtidig fulgt med tiden og løfter mange opgaver for samfundet også i dag. Så jeg synes samarbejdet er en win win situation for begge parter.” 

Michael Hviid fortæller, at der er lagt rigtig mange frivillige timer i arbejdet med udstillingen. ”Vi har gjort alt for, at udstillingen bliver så levende som muligt,” siger han. Kulminationen på det store arbejde sås i går ved åbningen, hvor de store smil var fremme blandt arrangørerne. 

Udstillingen kan ses frem til 29. august 2021. Her i skolernes  sommerferie er der halv pris på entrébilletterne.

 

En glad Michael Hviid og hele holdet bag den nye udstilling "BESAT BEFRIET BEREDT." 


Hvad er Hjemmeværnets Historiske Center?
• Centret hører under Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland og drives af frivillige kræfter fra Hjemmeværnet. Besøg centret på Sønderlandsgade 8 i Holstebro. Der er åbent onsdage i lige uger fra 19-22 og den første lørdag i måneden fra 9-15.

Læs mere på centrets Facebookside.

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring