Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​​BRIGADEN, som nu er tilbage i Aarhus - klar til opgaver - efter værftsophold. Arkivfoto: Le​if Dahl

Hjemtur med særlige udfordringer

​Der bliver stort set ikke sejlet i Marinehjemmeværnet for tiden, men en lille besætning har i denne uge alligevel været en tur til søs i det smukke vejr. BRIGADEN fra Aarhus skulle nemlig hentes fra værft, og det blev med lidt overraskelser undervejs.

30-03-2020


Af Helle Kolding

Her midt i en coronatid har Marinehjemmeværnet droslet helt ned for de almindelige gøremål, f.eks. øvelsessejladser, uddannelser og fysiske møder. Men for at være klar, hvis og når det måtte behøves, så skal flotillefartøjerne jo også være toptunede, og MHV 908 BRIGADEN fra Aarhus har lige været på en måneds værftsophold. 

Efter vinterstormen i februar fik BRIGADEN nemlig vand gennem taget, og det ødelagde en del teknisk udstyr på broen. Derfor var skibet sendt til Faaborg værft, og nu efter en måneds ophold, var det klar til afhentning igen. 

For at sikre besætningen bedst muligt her i en tid med omfattende virus, kørte man til værftet fra flotillen i Aarhus i to busletter. Og man sørgede også for at dele besætningen op i to hold, da forlægningen skulle ske fra værftet. Det ene hold bevægede sig under dæk, mens det andet hold blev på broen.

GPS'en 'blev i havn'
- I fint vejr skulle det bare være ren rutinesejlads hjemad, men det blev alligevel en hjemtur med visse udfordringer, fortæller operationsofficer Peter Mortensen, der fungerede som vagtchef ombord. 

-Allerede ude af havnen viste vores GPS unøjagtigheder. Ifølge GPS’en lå vi stadig til kaj, lyder det fra Peter Mortensen. 

I praksis havde det fintfølende udstyr ikke helt kontakt til det, det skulle, men som erfarne sømænd valgte man at forlægge hjemad alligevel, da man dels kendte ruten og dels havde det øvrige udstyr, kompas og søkort at støtte sig til.

 -Signalet fra GPS’en var der, bare forsinket, forklarer Peter Mortensen.

​Røg i maskinen
BRIGADEN var dog ikke nået længere end nord for Lyø i Det Sydfynske Øhav, da brandalarmen pludselig gik, og der var røg i maskinen.

-Det var fascinerende at opleve, at fra det ene øjeblik at have været en munter besætning på en afslappet hjemtur, og til i næste øjeblik, at være på plads i de funktioner, vi hver især har i sådan en situation. Alle vidste helt præcist, hvad de skulle, og hvor de skulle være, i samme sekund alarmen gik, pointerer Peter Mortensen.

​​Heldigvis var der ikke brand i maskinen, men den nye isolering omkring ’manifolden’ afgav noget røg, da de lige skulle ’brændes til’, og det var den røg, der havde fået brandalarmen til at reagere. 

​Mødtes på vej til og fra værft
Resten af turen gik dog fuldstændig efter bogen, og nord for Fyn mødte BRIGADEN endda LYØ - et andet marinehjemmeværnsfartøj, der også var under forlægning – de var på vej på værft, og de to besætninger frontede ved mødet nord for Fyn.

Så selvom Coronavirusen har vendt op og ned på al almindelig tjeneste i Marinehjemmeværnet, så er der dog opgaver, der skal klares, såsom afhentning fra værftsophold for at sikre beredskabet, hvis Forsvaret eller politiet kalder. Hjemme i Flotille 124 Aarhus bruges tiden ellers til planlægning og forberedelser, og mødevirksomheden klares via Skype.​​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224