Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Tobias Lindholm er blandt de unge aktive soldater i Hjemmeværnskompagni Sydvestjylland i Esbjerg.

Hver fjerde hjemmeværnssoldat er under 34 år

De unge udgør 27 procent af de aktive soldater i Hjemmeværnet, og flere steder i Hjemmeværnet sætter de unge et solidt aftryk på underafdelingen. Det gælder især i de større byer.

17-12-2020

 

Af Frank Rasmussen

Foto: Kenneth Lysbjerg Boutrup


De unge hjemmeværnssoldater fylder godt op især i de større byer og i de kompagnier, hvor ledelsen satser målrettet på at tiltrække unge.

Årets sidste HJV magasin stiller i et stort tema skarpt på de unge i Hjemmeværnet, som i dag udgør 27 procent af de aktive soldater i Hjemmeværnet. Vi har talt med unge hjemmeværnssoldater fra hele landet.

Læs HJV magasinet online her

En høj andel af unge er med til at sikre dynamikken i en organisation. Det gælder også i Hjemmeværnet. Generelt er det dog blevet sværere at lokke de unge til at blive frivillige i landets frivilligorganisationer. Det siger Torsten Højmark, ekspert i frivillighed og konsulent i Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

”Folk har fået en mere forbrugerorienteret tilgang, hvor de vælger hyppigt til og fra. Folk søger stadig fællesskaberne, men de har ændret sig til for eksempel at være mere midlertidige.”

De store byer tiltrækker de unge

Selvom de unge er en svær gruppe at gøre kur til, er der en del lommer i Hjemmeværnet, hvor de sætter et afgørende aftryk i underafdelingerne.

 

Både Kristian Ager og Liv Rosenbæk Andersen har for nylig skrevet kontrakt med Hjemmeværnskompagni Sydvestjylland i Esbjerg, der har stor succes med at rekruttere unge. 

 

Det gælder især i København, Odense, Aarhus, Aalborg og Esbjerg, hvor de unge soldater udgør 40 procent af de aktive soldater. I Esbjerg er andelen af unge i Hjemmeværnskompagni Sydvestjylland faktisk større end landsgennemsnittet. Her er omkring to tredjedele af de aktive soldater  under 34 år. Og faktisk har kompagniet i 2020 oplevet en bølge af unge, der har meldt sig ind i Hjemmeværnet, og 76 procent af de nyankomne er unge.

En af de unge soldater er Tobias Lindholm: ”Hvis jeg en dag havner i en alvorlig situation, vil jeg kunne se mig selv i øjnene bagefter. For sig vil jeg kunne hjælpe.”

Læs mere om Hjemmeværnskomapgni Sydvestjylland på Facebook

I Rødovre, som er en af de større bykommuner i hovedstadsområdet, er der et kompagni, der i særdeleshed bryder med statistikken. I Hjemmeværnskompagni Rødovre udgør andelen af unge hele 62 pct. af kompagniets medlemmer mellem 18-34 år. Det skyldes ikke mindst en målrettet indsats for at tiltrække unge til deres infanterideling.


FAKTA OM DE UNGE i HJEMMEVÆRNET 

 27 procent af de aktive soldater i Hjemmeværnet er under 34 år

• I hovedstadsområdet, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg er 40 procent af de aktive soldater under 34 år. Uden for de fem største byer udgør de unge kun 23 procent.

• 67 procent af nyindmeldte soldater er under 34 år

• 37 procent af nyindmeldte soldater har været værnepligtige

• Kvinder udgør 16 procent af Hjemmeværnets aktive soldater. For de unge kvinders vedkommende udgør de 20 procent af deres aldersgruppe.

 

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring