Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Melanie Vilner tv. og Christina Halkjær Henningsen er stolte over at være en del af en ny bølge af kvinder i Forsvaret.

I stabskompagniet er ligestillingen helt naturlig

Der er stort set lige mange mænd og kvinder i Stabskompagni Midt- og Vestsjælland. Melanie og Christina fra kompagniet er stolte repræsentanter for en ny bølge af kvinder i Forsvaret.

07-03-2022

 

Tekst og foto: Charlotte Baun Senholt


I Hjemmeværnet er 15 pct. af soldaterne kvinder, og i sagens natur plejer mænd at være i klart overtal i mange hjemmeværnsenheder. Men ikke hos Stabshjemmeværnskompagni Midt- og Vestsjælland, der holder til på Flyvestation Skalstrup i nærheden af Roskilde. Her er der stort set lige mange kvinder og mænd takket være kompagniledelsens målrettede indsats.

”Det er sundt og supervigtigt, at vi i det frivillige forsvar afspejler det omgivende samfund, hvor kvinderne jo har markeret sig så mange steder. Så vi har arbejdet bevidst på at gøre det mere attraktivt for kvinder at være en del af vores enhed,” siger kompagnichef, kaptajn Rasmus Franck.


En del af noget større

Men hvad synes kvinderne? Vi mødte to af dem på en dag, hvor alle var i fuld gang med at rense våben iført blå gummihandsker forud for et våbeneftersyn. 

29-årige Melanie Vilner har været aktiv i kompagniet i fire år og er i dag bevogtningssoldat med en skråstregsfunktion som sygehjælper. Den 26-årige Christina Halkjær Henningsen er nyt medlem og er netop blevet færdig med sin grunduddannelse, hvor hun kom hjem med et guldmærke i førstehjælp. 

De er begge mega-stolte over at være en del af en bevægelse af kvinder, der i stigende grad gør sin entre både i Hjemmeværnet og i Forsvaret – stadig flere kvinder vælger eksempelvis som Melanie at aftjene værnepligt.         

”Vi har fået nogle super seje tøser ind hos os. Det giver da en større diversitet, når der kommer et bredere blik på tingene. Det budskab vil jeg gerne være med til at sprede, så andre kvinder også får lyst til at gøre en forskel i uniform i Hjemmeværnet,” siger Melanie Vilner. 


  Melanie Vilner ønsker at uddanne sig til gruppefører. 

Glæden ved det militære univers har ført til, at Melanie Vilner også civilt har taget springet fra små børn og den mere bløde pædagogverden til det faste forsvar, hvor hun nu er konstabel.

Christina Halkjær Henningsen supplerer: ”Jeg har det fint med at kunne være et forbillede for andre kvinder. Jeg spejler mig jo også selv i nogle af de andre seje kvinder i kompagniet.” 

Hun har valgt at være aktiv i Hjemmeværnet for at få flere soldatererfaringer og interesserer sig især for sanitetstjenesten. For selv om hun for øjeblikket er fysioterapeut, så har hun også flirtet seriøst med tanken om at skabe sig en officerskarriere i Forsvaret. Og her er Hjemmeværnet absolut en god trædesten.



 

Christina Halkjær Henningsen suger de nye soldaterkompetencer til sig. Hun overvejer også at forfølge en karriere i Forsvaret. 


Vi er alle soldater

Egentlig er ligestilling ikke noget, Melanie og Christina normalt taler specielt meget om, når de mødes i kompagniet - for ligestillingen er bare en hel naturlig del af atmosfæren og tonen i kompagniet, der i øvrigt også kan bryste sig af at have flere dygtige skytter på det militære landshold i skydning.  

”Der stilles jo de samme krav til mænd og kvinder ved optagelsen, og uanset køn er vi alle frivillige soldater, der får en mulighed for at udvikle os. Det bliver vi også opfordret til af Rasmus. I det hele taget synes jeg, at han og Hjemmeværnet har været gode til at følge udviklingen, også i forhold til rekrutteringen af kvinder,” siger Melanie Vilner.

Hun har lederambitioner og har derfor besluttet sig for at gå i gang med at uddanne sig til gruppefører, fordi hun gerne vil være med til at præge de nye soldater. 

For kompagnichefen har kønsfordelingen resulteret i et øget engagement, et højere fremmøde og en større appetit på at uddanne sig. Så det er en win-win situation. 

”Jeg er overbevist om, at vi vil se flere kvinder både i Hjemmeværnet og i Forsvaret – den tendens, vi har set andre steder i samfundet – den tror jeg også vil slå igennem hos os,” siger Rasmus Franck.​

 

 

 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring