Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Zorica bor i Jyllinge og er frivillig soldat i Hjemmeværnseskadrille 223 Værløse​. ​Foto: Lasse Hyldager

"Jeg vil hjælpe og beskytte"





Zorica Zeba har uddannet sig til bevogtningsassistent i Flyverhjemmeværnet. Det har medført masser af spændende bevogtningsopgaver, for nu patruljerer hun Flyvestation Aalborg og arbejder som Security Officer i Københavns Lufthavn.

21-12-2018



Af Søren Frederiksen, CONTEXT Media


“Jeg elsker det! Følelsen af at hjælpe og beskytte, når jeg er i uniform.”

35-årige Zorica Zebas øjne lyser op, og hendes stemme fyldes med begejstring, når hun taler om Flyverhjemmeværnet og hendes opgaver som bevogtningsassistent.

Zorica har været i frivillig soldat i Flyverhjemmeværnet i fire år, og for tre år siden uddannede hun sig til bevogtningsassistent.

“Jeg vil hele tiden lære nyt og udvikle mig, så jeg blev hurtigt interesseret i uddannelsen og de muligheder, den giver for at blive brugt i skarpe situationer både herhjemme og under internationale operationer. Det sidste har jeg skruet ned for ambitionerne om, for nu har jeg en mand og en søn på 2 år,” siger Zorica.

Vagt på Flyvestation Aalborg
Uddannelsen til bevogtningsassistent fandt sted af to omgange på Air Force Training Center på Flyvestation Karup. Først en weekend og siden 11 dage.

“Det var superfedt, men også superhårdt. Vi var på hver dag fra syv morgen til 23 aften, hvor vi lærte både teori og praksis. For eksempel hvordan man samarbejder om at håndtere krisesituationer,” siger Zorica og forsætter:

“Vi trænede også selvforsvar. Jeg kunne mærke, at de tog hensyn til mig, fordi jeg er kvinde. Det bad jeg dem om at stoppe med, for jeg vil kunne klare de samme situationer som en mand. Det skulle jeg aldrig have sagt, for så blev jeg godt nok kastet rundt. Til gengæld tog jeg revanche under skydetræningen, hvor jeg klarede mig bedre end mange af drengene,” siger Zorica med et grin og kommer med en opfordring:

“Jeg har det rigtig godt sammen med mine mandlige kolleger, men jeg savner nogle flere kvindelige bevogtningsassistenter.”

Zorica bor i Jyllinge og er frivillig soldat i Hjemmeværnseskadrille 223 Værløse, som hun mødes og træner med. Men fire weekender om året går hun også på vagt på Flyvestation Aalborg sammen med andre bevogtningsassistenter fra eskadrillen som en del af Flyvevåbnets bevogtningstjeneste.

“Det er 12 timers-vagter, hvor vi blandt andet står i ankomstvagten eller kører rundt på flyvestationen og kontrollerer bygninger,” fortæller Zorica og tilføjer:

“Flyvevåbnet tager virkelig godt imod os. Vi føler os som en del af dem, når vi er deroppe. Jeg kan mærke, at de respekterer og er trygge ved vores indsats, fordi vi har samme uddannelse som dem.”

Militær uddannelse gav civilt job
Til hverdag er det noget andet, som Zorica kontrollerer. Hun arbejder nemlig som Security Officer i sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn, hvor hun kontrollerer bagage og passagerer. Et arbejde, som hun i høj grad tilskriver uddannelsen som bevogtningsassistent.

“Jeg arbejdede som butiksassistent, men der skulle ske noget mere, og opgaverne med bevogtning inspirerede mig til at søge stillingen som Security Officer. Da jeg søgte stillingen, skulle man angive eventuel militær baggrund, og jeg er sikker på, at min uddannelse som bevogtningsassistent gjorde forskellen. Jeg fik stillingen, selvom der var hundredvis af ansøgere,” siger Zorica med et smil.

Hun fortæller, hvordan hun bruger uddannelsen til bevogtningsassistent både personligt og professionelt.

“Af natur har jeg temperament, men jeg har lært, hvordan jeg skal blive nede på jorden. Hæver man stemmen, risikerer man at eskalere situationen. Så hvis en passager hidser sig op i sikkerhedskontrollen, forklarer jeg stille og roligt, hvorfor det er nødvendigt med sikkerhed. På den måde bruger jeg næsten dagligt, hvad jeg har lært som bevogtningsassistent,” understreger Zorica.



Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring