Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Kunstmaleren Mathilde Fenger sammen med kommitteret Søren Espersen, som i dag afslørede Mathilde Fengers nye maleri på Christiansborg. Foto: Bo Nymann 

Jubilæumsparade foreviget på lærred

Historiemaleren Mathilde Fenger har skabt et nyt maleri med Hjemmeværnets 70-års jubilæumsparade som motiv. Værket er doneret af Hjemmeværnsfonden og blev vist frem for første gang i dag på Christiansborg.

11-12-2019

Af Charlotte Baun Senholt

Det var en både glad og meget tilfreds formand for Hjemmeværnsfonden, kommitteret Søren Espersen, der i dag fik fornøjelsen af at løfte sløret for kunst- og historiemaleren Mathilde Fengers maleri i Proviantgården på Christiansborg. Det skete ved et arrangement, hvor flere af fondens bestyrelsesmedlemmer var til stede.

Mathilde Fenger har med olie på lærred foreviget Hjemmeværnets 70-års jubilæumsparade, som fandt sted i år på en råkold 31. marts på Hjemmeværnsskolen med blafrende faner, kongelig deltagelse og en storstilet parade med en lille håndfuld veteraner som æresgæster.

”Det er et strålende billede og meget flot udført. Billedet ærer jo vores historie og minder os om en helt uforglemmelig dag. Selv om der stod en stiv kuling, og vi var mange, der hundefrøs, så oplevede vi også en smilende Dronning, der satte glæde i hele arrangementet og samtidig viste stor respekt over for Hjemmeværnet. Den glæde ses også i billedet,” fortæller Søren Espersen.


 

En ære

Valget af Mathilde Fenger til at løse opgaven er ikke tilfældig. For nogle år siden udførte hun også en større billedserie om det moderne hjemmeværn. Den nye opgave har med hendes egne ord været både spændende og udfordrende.

”Det er en stor ære at få lov til at forevige en så vigtig historisk begivenhed i Hjemmeværnet. Ovenikøbet med deltagelse af to generationer fra Kongehuset. Som kunstner interesserer jeg mig for min samtid – markeringen af Hjemmeværnets jubilæum er i min optik en flot anerkendelse af de frivilliges bemærkelsesværdige indsats,” siger Mathilde Fenger, der har stor veneration for de frivilliges engagement i deres samfund. 

Maleriet vil få fast plads på Hjemmeværnsskolen i det nye år, så flest muligt kan få glæde af billedet.

 

Hvem er Mathilde Fenger?
Mathilde Fenger er uddannet kunstmaler og er blandt andet kendt for maleriet "Transition", som har en dansk jægersoldat og hans afghanske kollega i centrum

I løbet af de seneste år har hun slået sit navn fast som engageret historiemaler med en række større maleriserier med motiver fra både Forsvarets indsats i Afghanistan og fra det moderne hjemmeværn.

Serien fra Hjemmeværnet består af 14 større værker, som blev afsløret i 2014 af H.K.H. Kronprinsessen på Københavns Rådhus.

Hendes øvrige billeder kan blandt andet ses på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot og på Frederiksberg Slot. Mathilde Fenger bor i dag på Mallorca.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224