Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Jason, Emilie og Bjarke beviste for nylig, at Hjemmeværnets førstehjælpsuddannelse ​er guld værd. Da de ved et tilfælde så en ældre bevidstløs mand i Vordingborg, gav de sig straks til at yde førstehjælp, inden der kom en ​ambulance. Foto: Hjemmeværnsskolen   

Kursister gav akut førstehjælp til ældre bevidstløs mand

Med Hjemmeværnets førstehjælpsuddannelse som ballast trådte tre kursister på Hjemmeværnets Grunduddannelse i karakter og ydede straks førstehjælp, da de fandt en ældre, bevidstløs mand på et fortov i Vordingborg.

26-08-2022



Af Hasna Eggers og Charlotte Baun Senholt

Hjemmeværnets førstehjælpsuddannelse giver nye soldater unikke kompetencer og selvtillid til at træde frem og yde den nødvendige førstehjælp, når uheldet er ude.

Det beviste tre kursister, Jason, Emilie og Bjarke, for nylig på Hjemmeværnets Grunduddannelse i Vordingborg, hvor de netop havde gennemført deres førstehjælpsuddannelse. Da de kom kørende i bil og tilfældigvis så en ældre mand, som lå på et fortov med lukkede øjne og var bevidstløs, trådte de straks i karakter. 

De sprang ud af bilen, og Jason, den ældste af de tre kursister, forsøgte at få kontakt med manden, men han reagerede ikke.  

"Jeg holdt hans hoved for at se, om han trak vejret. Heldigvis kom han straks efter til bevidsthed, men han var meget forvirret,” fortæller Jason.

Emilie spurgte ham derfor, om han kunne huske, hvad der var sket. Manden mente selv, at han måtte være faldet, og han havde ondt i venstre arm og i ryggen. Alt i mens ringede Bjarke til 112 og sørgede for at holde det sundhedsfaglige personale opdateret om situationen, indtil der kom en ambulance. De tre kursister sørgede også for at få lagt manden i en sovepose, fordi han var kold, og de var bekymrede for hans hjerte, da han havde ondt i sin arm. 

Havde kontrol over situationen
Så de tre kursister arbejdede tæt sammen for at yde den bedst mulige førstehjælpsindsats, og på intet tidspunkt udviste de tegn på panik. Tværtimod følte de, at de havde kontrol over situationen på grund af deres nyerhvervede førstehjælpskompetencer, som gav dem den faglige ballast til at håndtere situationen.

”Heldigvis eskalerede situationen ikke. Manden kom til bevidsthed, og redningspersonalet var hurtigt på stedet, men de sekunder, hvor man løber til for at hjælpe, er nogle af de værste. Man ved ikke, hvad der er sket, hvilket kan få mange til at fryse eller flygte. Men jeg vil vove den påstand, at kvaliteten af førstehjælpsundervisningen på vores grunduddannelse giver vores nye frivillige soldater selvtillid nok til at se situationen i øjnene og yde den nødvendige hjælp, når det gælder,” siger seniorsergent og kursusansvarlig Kristian Bo Larsen fra Hjemmeværnsskolens Uddannelsescenter Sjælland.  

Læs mere om Hjemmeværnet på vistillerop.dk

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring