Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Kurt Dose ved jubilæumsfejringen i Nymindegab. Foto: Christer Holte

Kurt Doses forsvarsvilje stikker dybt

Kurt Dose fra Køge er blevet hædret med Hjemmeværnets 70-års tegn. For den 90-årige hjemmeværnssoldat voksede viljen til at værne om sit fædreland frem i besættelsesårene. Den har været intakt lige siden. 

21-05-2019

 

Af Charlotte Baun Senholt

Kun en ganske lille håndfuld frivillige kan bryste sig af at have været en del af Hjemmeværnet siden starten i 1949.  En af dem er den 90-årige Kurt Dose fra Køge, som for nylig fik overrakt 70-årstegnet af H.M. Dronningen ved den festlige fejring af Hjemmeværnets 70-års jubilæum i Nymindegab.

"Det var et stort øjeblik at modtage 70-års tegnet og hilse på Dronningen," fortæller Kurt Dose.

Besættelsesårene og ”Aldrig mere en 9. april” fik afgørende betydning for den unge Kurt Doses livsbane og aktive tjeneste i det frivillige forsvar, fortæller Kurt Dose.

”Jeg tjente på en gård under besættelsen som landbrugsmedhjælper i Vallø. Når jeg skulle hjem og løb gennem markerne, kunne man tydeligt høre, hvis der var tyskere i nærheden. De kørte rundt på motorcykler,” fortæller Kurt Dose.

Læs hele interviewet med Kurt Dose og mange andre artikler i det nye HJV magasin 1/2019

En pligt at forsvare fædrelandet
Ufriheden og tyskernes markante tilstedeværelse på egnen, hvor skoler var lukket og herregårde besat, tændte et dybfølt ønske hos Kurt om at tilegne sig militære færdigheder, så han kunne være med til at forsvare sit fædreland på frivillig basis, hvis det en dag blev aktuelt.

”Jeg følte det nærmest som en pligt,” fortæller Kurt Dose.

Derfor var det helt naturligt for Kurt at melde sig ind i den nyetablerede Hjemmeværnsforening for Køge og Omegn i 1946, selv om han kun var 17 år gammel. Samme år kastede han også sin kærlighed på terrænsporten, som var vokset frem under besættelsen og gav unge mænd som Kurt mulighed for at træne militære færdigheder som håndgranatkast, afstandsbedømmelse og kortlæsning.

“Terrænsporten fangede mig i den grad. Vi skulle blandt andet læse en melding op, som man skulle kunne huske udenad og aflevere. Vi lærte også at bevogte,” husker Kurt, der har dyrket terrænsport og senere orienteringsløb lige siden sine helt unge dage.


 

Kurt Dose ses her med det nyerhvervede 70-års tegn.

Pionerånd
Da det statslige hjemmeværn blev en realitet i 1949, fulgte Kurt og flere af medlemmerne fra hjemmeværnsforeningen automatisk med over i det nye kompagni 9222 Køge Nord. Her blev Kurt hurtigt gruppefører. Kurt deltog også i et af de første kurser for patruljesoldater på Hjemmeværnsskolen.​

Livet igennem har Kurt brugt oceaner af timer på Hjemmeværnets uddannelser, øvelser og talrige konkurrencer helt frem til 1990’erne, hvor han så småt lagde aktiviteterne på hylden. 

Han har vundet et utal af konkurrencer i terrænsport i Hjemmeværnet, hvilket hans meget store samling af medaljer, præmier og plaketter vidner om. Ved siden af har han også dyrket orienteringsløb i stor stil, og til sommer skal han faktisk til VM for Veteraner i orienteringsløb i Letland. 

”Hjemmeværnet har betydet meget for mig og har givet mig så mange oplevelser og venskaber, som jeg stadig har glæde af,” siger Kurt Dose. Men selv om han ikke længere er så aktiv i Hjemmeværnet som tidligere, så er hans forsvarsvilje fuldstændig intakt.

”Selve tanken om at passe på sit land, og det skal vi beskytte – den slipper man aldrig,”  lyder det fra 70-års jubilaren fra Køge.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224