Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Patruljekonkurrencen foregår i nattens mulm og mørke. Foto: Christer Holte 

Landets største patruljeøvelse fylder 20 år

I frost og fuldstændig mørke bevæger patruljeøvelsen Blå Negls deltagere sig op til 60 km for at løse opgaver i barskt terræn. I weekenden gjorde de det igen – for 20. år i streg.

01-03-2018

Af Nicoline Viola Hoeg

 

I den forgangne weekend blev Danmarks største patruljeøvelse, Blå Negl, afholdt for 20. år i træk. Blå Negl forløber over to nætter, hvor de 157 øvelsesdeltagere, de såkaldte gængere, i år skulle igennem op til 60 kilometers terræn og løse poster. Posterne har til formål at udfordre deltagerne både psykisk og fysisk i forskellige færdigheder - herunder førstehjælp, enkeltmandsfærdigheder, skydning og fysisk krævende udfordringer. Alt dette skal deltagerne gennemføre, mens den såkaldte Blå Styrke har til opgave at jagte dem gennem hele øvelsen.

 

20 år og vokseværk

Løjtnant Bjarne Andresen har gennem alle 20 år været øvelsesleder på Blå Negl. Han fortæller, at der er sket meget med øvelsen, siden den startede:

”Der er virkelig sket en udvikling i Blå Negl. Det første år havde vi 40 til 50 med på, hvad der dengang hed en overlevelsestur, der blev arrangeret som en ekstra træning for soldater i distriktet. I dag er vi næsten 700 medvirkende i øvelsen”, siger Bjarne Andresen.

Og ikke blot størrelsen har udviklet sig. Udover de 157 gængere, der trænes, er der i alt 700 medvirkende, der alle er en del af en større øvelse, hvor der er mulighed for at træne mange forskellige opgaver, der alle er vigtige for Hjemmeværnet. På den måde bliver der trænet i at lede en stab: 

”Fokus har de sidste 10 år ændret sig fra at udvikle den enkelte deltager til, at vi fx har omkring 270 hjemmeværnsfolk på Blå Styrke, der træner Hjemmeværnets primære opgaver under øvelsen. Så er der hele KSN (kommandostation) og logistikdelen, hvor der også trænes,” fortæller Bjarne Andresen.

 

Læs også: En øvelse med værdi


Endnu en succesfuld øvelse

Også i år er Bjarne Andresen tilfreds med afviklingen af Blå Negl:

”Jeg synes absolut, at dette års Blå Negl var et 20-års jubilæum værdigt – ud af de 60 hold, der startede, var der kun 10 hold, der gennemførte.”

Men det siger Bjarne Andresen med et smil på læben, for det er altså meningen, at det skal være hårdt at deltage i Blå Negl, fortæller han:

”Hele bagtanken er, at det kun er de bedste, der kommer hele vejen rundt. Så øvelsen har været hård i år. Der var seks eller syv hold, der udgik pga. småskader, men resten blev ved med at gå og blev ved med at kæmpe – og det var en succes. Det er bedre end i mange år. Det er glædeligt, at folk bliver ved at kæmpe på den måde.”

Og Bjarne Andresen ved, at dette års deltagere allerede nu har blod på tanden for næste års øvelse:

”De hold, der udgår, fortæller mig altid: ”Næste år, Bjarne, der kommer vi og gennemfører!”Du kan læse mere om Blå Negl i denne artikel fra DR: Skyder med løs ammunition og kryber på maven - 700 soldater fra 11 lande øver sig i Østjylland​​

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224