Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnssoldater tjekker, om en britisk MAN-lastvogn har papirerne i orden, inden den får lov at passere for at deltage i øvelse Trident Juncture 2018​. Det er netop denne type opgave med at yde Host Nation Support, der skal​ trænes i weekendens øvelse. Foto: Distrikt Syd- og Sønderjylland

Årets største øvelse i Vestdanmark

Om få timer bliver øvelsen Lionheart skudt i gang. Weekenden over vil op mod 1500 hjemmeværnssoldater i Jylland og på Fyn træne mange af de opgaver, der kræves for at støtte Forsvaret med Host Nation Support.

27-09-2019

​​​​​​​​

Af Christine Dahl

Der lå adskillige timers planlægning og træning bag, da Hjemmeværnet for snart et år siden stod med ansvaret for at fragte mange tusinde NATO-soldater forsvarligt gennem Danmark til Trident Juncture, en historisk stor øvelse i Nordnorge, hvor ca. 45.000 soldater deltog.


For at soldaterne kan holde sig helt skarpe til den krævende opgave har Landsdelsregion Vest derfor indkaldt alle seks hjemmeværnsdistrikter til en regionsøvelse i weekenden 27. – 29. september. Her forventer man i omegnen af 1500 deltagere foruden udenlandske enheder.

”35 amerikanske soldater fra Michigan National Guard deltager i Nordjylland, mens 36 tyske soldater fra Schlesvig Holstein træner med i Syd- og Sønderjylland, og så har vi også soldater fra Letland med”, fortæller regionens uddannelsesofficer, kaptajn Morten Ole Hansen, og gør opmærksom på, at Lionheart ikke vil se ens ud fra nord til syd, da de forskellige distrikter selv er ansvarlige for at udforme øvelsens karakter.

I Østjylland vil fokus til at starte med ligge på bevogtning og opgaver i rammen af Host Nation Support.


”Scenariet er, at vi skal modtage en venlig, udenlandsk enhed på Aarhus Havn. Herefter skal enheden flyttes til et beredskabsområde, og her anvendes Forsvarets Sanitetskommando (FSK) som samleplads for dele af enheden," forklarer kaptajn Mads Roulund, overordnet projektofficer, der har været med til at planlægge øvelsen for distriktet. 



”Når vi er færdige på havnen, skal vi glemme alt om Host Nation Support. Vi rykker til Flyvestation Tirstrup, hvor vi skal øve angrebs- og forsvarskamp i løbet af aftenen og natten,” fortæller kaptajnen og tilføjer, at det er første gang, at dele af regionsøvelsen foregår ved Aarhus Havn samt på FSKs bygninger i Aarhus.

Lionheart, der slutter søndag eftermiddag, vil også fungere som en certificeringsøvelse til beredskabsstyrken og deres indsættelse som netop Host Nation Support.


​​


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring