Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​På billedet ses det vindende seks-mandshold fra Litauen. De vandt i suveræn stil på weekendens Øvelse Blå Negl på den lange distance på 40 kilometer. ​​   

Suveræne litauere vandt i flot stil på patruljeøvelse Blå Negl

Litauiske soldater løb med flere sejre, da den ultimative patruljeøvelse, Blå Negl, for 25. gang testede hårdføre soldater fra ind- og udland på barske ruter i et frostklædt dansk terræn.

27-02-2023


Af Charlotte Baun Senholt

De litauiske soldater gjorde sig i den grad bemærket på  jubilæumsudgaven af den berømte patruljekonkurrence Blå Negl, som fandt sted i weekenden i et frostklædt terræn i Sydøstjylland med rekord stor deltagelse.  


Læs mere om øvelsen på Blå Negls Facebook

Se flere billeder fra øvelse Blå Negl 2023

Litauerne løb med sejren på øvelsens lange distance på 40 kilometer for både seks- og tomandshold, mens den korte rute på 20 kilometer blev vundet af det dansk-estiske makkerpar, Tommy Sander fra Hjemmeværnskompagni Fredericia og Triine Tagamets fra Estland.

”De litauiske soldater gjorde det virkelig godt. Ingen af de andre hold var i nærheden af dem,” siger Bjarne Andresen, der er tovholder på den populære patruljeøvelse.  

Hård og barsk
Litauen stillede op med hele fem hold ud af 75 hold på Blå Negl, der foregår om natten og er kendt for at være både hård og barsk, så mange hold falder fra undervejs. Denne gang nåede kun omkring 20 procent af holdene hele vejen til målstregen. Men sådan er det hver gang. 

Øvelsen drives af frivillige kræfter fra Hærhjemmeværnsdistrikt Sydøstjylland og foregår i distriktets dækningsområde. Blå Negl er unik, fordi den netop er så barsk og stiller store krav til deltagerne. Den trækker hvert år mange patruljeentusiaster fra hele Europa til Danmark. De kommer, fordi setuppet virkelig er godt og gennemført. I år var også USA repræsenteret.  

”Vi havde flere deltagere end nogensinde før på vores 25-års jubilæumsudgave. Knap 400 gængere fra ind- og udland valgte at lægge vejen forbi Danmark. Så det er jo bare fantastisk. Soldaterne synes Blå Negl er fed, fordi den indeholder så mange udfordringer,” siger Bjarne Andresen, der allerede er gået i gang med planlægningen af Blå Negl 2024. Næste år er der lavet en aftale om, at finske soldater medvirker til at stå for en af øvelsens poster.

Det der i sin tid startede i Fredericia som en lille kompagniøvelse, har gennem årene udviklet sig til den kæmpe øvelse den er i dag, og i år var omkring 725 soldater i sving inklusive gængerne. ​​​ 


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring