Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Marinehjemmeværnets gummibåd ses her tæt på havaristen. Fotos: Jesper B. Nilsson

Marinehjemmeværnet redder grundstødt fritidssejler

​En uheldig lystsejler fik torsdag hårdt tiltrængt hjælp af Marinehjemmeværnet. Hans motorbåd lå på grund ved Avernakø i det sydfynske øhav, og flere andre småbåde havde uden held prøvet at hjælpe ham fri i løbet af dagen.

28-07-2021


Af Ninna Falck

En 21 fods motorbåd var på vej østpå nord om Avernakø, da han gik godt og grundigt på grund. Flere havde prøvet at hjælpe ham fri, men måtte give op. Han stod på en stenet grund på lavt vand, så det var ikke let.

Marinehjemmeværnet i Faaborg havde allerede været forbi, men deres gummibåd er til reparation, og de kunne slet ikke komme tæt nok på med deres grå fartøj, Lyra.

Til sidst blev Marinehjemmeværnet i Svendborg alarmeret ved 15.30-tiden. Efter en time stævnede en besætning af frivillige​ ud af Svendborg Havn med marinehjemmeværnsfartøjet Luna, og de var fremme ved havaristen klokken 18.00

Læs videre under billedet ...


Her ses Lunas hurtige gummibåd på vej ind til motorbåden.

Meget, meget lavt vand
"Han stod på 0,3 meter vand. Det er meget meget lavt, understreger fartøjsfører Ole Brødsgaard, som sendte Lunas gummibåd ind mod havaristen.

Men de to gaster i gummibåden kunne heller ikke komme helt derind, så de kastede en trosse det sidste stykke.

Til trossen var bundet en pose med en bugseringsaftale. Den skal underskrives, så Marinehjemmeværnet ikke efterfølgende kan blive erstatningsansvarlig for evt. skader. Det er ikke mindst aktuelt, når en lystsejler gerne vil trækkes fri af en stengrund – som her.

Aftalen var ok med lystsejleren, så han blev forbundet til Luna, hvor Ole nu skulle trække ham forsigtigt af grunden.

"Jeg trak først til trossen var stram. Så ventede jeg lidt, og så trak jeg igen, og han kom endelig fri", forklarer Ole Brødsgaard.

Og det så heldigvis ikke ud til, at motorbåden havde lidt alvorlig skade. Luna fulgte ham lidt på vej, for at være sikker på, at det gik. Og det gik fint.

"Han var i hvert fald meget glad, men han har også ligget derude i 7–8 timer" siger Ole Brødsgaard, som først var retur i Svendborg med Luna og den frivillige besætning klokken 21.00.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring