Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Hjemmeværnssoldater tjekker, om en britisk MAN-lastvogn har papirerne i orden. Foto: Distrikt Syd- og Sønderjylland

Militære transporter igennem DanmarkI den kommende tid skal et større antal udenlandske militærkøretøjer, særligt britiske og tyske, passere Danmark på vej til årets største NATO-øvelse i Norge. Hjemmeværnet støtter, mens de er inden for danske grænser.

10-10-2018

​​​​​​​​

Af Christine Dahl

I øvelsen Trident Juncture 2018​ træner NATO-landene et scenarie, hvor Norge er blevet angrebet af en fremmed magt, og hvor NATO og samarbejdspartnere skal komme landet massivt til undsætning. Ved at kunne flytte soldater og materiel fra én ende af Europa til den anden, hurtigt og smidigt, får NATO-landene samtidig trænet fælles beredskab og krisehåndtering. 

England, Tyskland, Frankrig og Holland er blandt de lande, der i forbindelse med øvelsen kommer til at bruge Danmark som transitland. Det betyder, at Forsvaret og Hjemmeværnet i de næste måneder skal støtte med opgaver som vejvisning, overvågning, indkvartering og ​bespisning.​​I løbet af de næste 14 dage skal Hjemmeværnet løbende følge kolonner over den dansk-tyske grænse og op igennem Jylland.​ 

"Det er en del af det at yde Host Nation Support​”, forklarer oberstløjtnant Claus Klaris, chef for Hjemmeværnsdistrikt Syd- og Sønderjylland, og henviser dermed til den opgave, som Hjemmeværnet fik tildelt ved det seneste forsvarsforlig.

Vi får også noget ud af det
Der vil ankomme både soldater, materiel og køretøjer fra vores allierede NATO-lande via den dansk-tyske grænse i Sønderjylland - primært via motorvejsnettet, men også jernbanenettet vil blive benyttet til transporterne. 

Når Danmark støtter blandt andet briterne og tyskerne ​i deres troppetransport, så får vi også selv noget ud af det. Vi lærer at samarbejde med vigtige allierede, at sætte forsyningskæder op, så de får mad og brændstof og at gøre både transport og ophold i Danmark sikker og effektiv.

45.000 soldater - også ​danske - deltager i selve ​øvelsen, der begynder 25. oktober og varer til 7. november.​


Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224