Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Mindeskulptur afsløret i Køge


​I går fik offentligheden lejlighed til at se den skulptur, som Hjemmeværnsforeningen i Køge længe har kæmpet for skulle blive en realitet. Værket skal sikre, at Køgeborgernes hjælp til de flygtende jøder i oktober 1943 ikke går i glemmebogen.

08-10-2018

​​​​​​​​

Af Christine Dahl

 
Det var en glædens dag for Bruno Juul, næstformand i Hjemmeværnsforeningen for Køge og Omegn, da Vestre Havnevej i Køge i går var centrum for et bevæget arrangement med taler, kransenedlæggelse, fællessang og en gengivelse af, hvordan det sandsynligvis er foregået, da hundredvis af jøder flygtede fra byen for 75 år siden.

 
”Arrangementet forløb planmæssigt, og vi har efterfølgende fået så mange positive tilkendegivelser, at vi næsten er helt flove", fortalte han helt rørt til sn.dk senere.

 
Skulpturen, der blev afsløret undervejs, er 2,75 meter høj og lavet af granit. Den har fået titlen Varme hænder og skal bidrage til at fastholde erindringen om de mange modige Køgeborgeres indsats ved redningen af de danske jøder i oktober 1943.

 

 

 
For chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Jens Garly, er det ganske forståeligt, at det lokale hjemmeværn har haft en aktiv rolle i tilblivelsen af skulpturen, der er kreeret af billedkunstner Lise Højer og stukkatør Peter Funder.

 
”Som mange ved, var det modstandskampen under 2. verdenskrig, der siden skabte fundamentet for Hjemmeværnet. Derfor er det helt oplagt for Hjemmeværnsforeningen i Køge at mindes 75-året for redningen af de forfulgte jøder i oktober 1943 med denne flotte skulptur”, forklarer generalmajor Jens Garly, der ved arrangementet lagde en krans ved den nye mindeskulptur. 

 
”På den måde kan eftertiden også få kendskab til nogle af de vigtige og livreddende aktioner, som helt almindelige danskere stod bag under krigen," understreger chefen for Hjemmeværnet.

 
Skulpturen er finansieret ved hjælp af en lang række primært private donationer.
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring