Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Det er Forsvaret, der ejer de pansrede mandskabsvogne, mens vognkørerne er specialtrænede hjemmeværnssoldater. Foto: Værnsfælles Forsvarskommando

Klar til vinteren

I dag er der præcis en måned til, at vinteren begynder officielt. Men 1. november tilkendegiver også, at Hjemmeværnets vinterberedskab nu er opstillet.

01-11-2017
Af Christine Dahl

Det er ikke mange dage siden, at efterårsstormen Ingolf rasede henover Danmark i et tempo, der hurtigt fik politiet til at bede Hjemmeværnet om støtte. Med kort varsel blev flere hundrede hjemmeværnssoldater indsat i kystområder, der kæmpede med stigende vandstande.
 
Vinterberedskabet, der opstilles fra i dag, har Hjemmeværnet til gengæld kunnet forberede sig på i længere tid. Denne type beredskab indebærer, at medicin og mad bringes ud til borgere, som er sneet inde. Eller Hjemmeværnet hjælper med transport, hvis man har akut behov for lægelig assistance, og vejene er ufremkommelige på grund af sne.
 
Specialtrænede hjemmeværnssoldater
Det er Forsvaret, der ejer de pansrede mandskabsvogne (PMV), mens vognkørerne er specialtrænede hjemmeværnssoldater. I beredskabet indgår også nogle af Hjemmeværnets egne køretøjer.
 
”Det er forskellige typer køretøjer, distrikterne indsætter. Nogle benytter lastbiler, andre de såkaldte Fleksible Indsatskøretøjer, men vi stiller et krav, om at det udelukkende er firehjulstrukne køretøjer, der opstilles i vinterberedskabet” fortæller kaptajn Kristian Soelberg fra Landsdelsregion Øst.
 
Skal kunne indsættes med kort varsel
Lørdag d. 11. november laver regionen en alarmeringsøvelse med Hærens tre kaserner i området.
 
”PMV’erne står på kasernerne i Høvelte, Slagelse og Rønne, og vi skal sikre os, at beredskabet kan aktiveres med kort varsel”, forklarer kaptajnen.

En hurtig opringning til Landsdelsregion Vest viser, at de også er forberedte, hvis sneen  begynder at dale heftigt i det vestlige Danmark. Vinterberedskabet er ligeledes blevet opstillet her i dag.
 
Begge regioner opretholder beredskabet indtil d. 31. marts.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224