Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Rejsebrev fra Mali 3


Den 49-årige Bjarne Ørn Altofte fortæller her om sine oplevelser som udsendt soldat fra Hjemmeværnet på FN-mission i Mali, hvor han i tre måneder har han været med til at bevogte lejren Camp Bifrost og sørge for trygheden for lejrens beboere.

17-11-2017
Fortalt til Charlotte Baun Senholt

OPGAVEN
 
”Efter den første tilvænning til varmen kom vi rigtig godt i gang, og vi blev hurtigt fortrolige med kontrolprocedurerne for at få adgang til lejren. Så dag og nat har vi bevogtet lejren og holdt øje med stort set alt.

Vi har kontrolleret alle personer og køretøjer på vej ind i lejren. Det gælder både de daglige rengøringsfolk, lokale med ærinder i lejren, skraldebiler og deres chauffører samt alle andre køretøjer inklusive vores egne.  
Selv om kontrolprocedurerne er omstændelige, så tog folk det med et smil, og det gjorde vores arbejde lettere. Vi kunne da også skrue bissen på, så jeg synes faktisk, folk hurtigt fandt ud af, at det ikke nyttede noget at snige sig uden om. 

Vores håndtering af bevogtningsopgaven bidrog til at skabe kæmpe stor afslappethed og tryghed for det personel, som bor i lejren, fordi de vidste, vi havde styr på tingene og ikke slækkede på sikkerheden. Vi har været garanter for, at de følte sig trygge - også når de skulle sove om natten. Så der skal ikke herske tvivl om at vi har nydt kæmpe stor respekt for vores opgaveløsning - stort set alle har givet deres tilfredshed til kende og sagt, at vi løste vores opgaver til UG.”

SAMARBEJDET

”Jeg har fået et godt kammeratskab især med de soldater, jeg har været på vagthold med. Vi haft mange samtaler om forventninger til missionen, vores baggrund og civile status. Samarbejdet mellem de andre enheder i lejren har været super godt med en afslappet atmosfære og livlig snak. Vi delte for eksempel poster med svenske soldater, og det har da ført til flere venskaber og udveksling af telefonnumre med videre. Man bliver ikke venner med alle, men med et åbent sind og et smil på læben kommer man langt – det giver i hvert fald grobund for nye venskaber på tværs af nationaliteter. Tiden må vise, hvor længe de holder.”

UDDANNELSEN

”Vi har fået en sublim uddannelse og der har på intet tidspunkt været sat spørgsmålstegn på, om vi kunne løfte denne opgave. Alle har budt ind med erfaringer og faglig viden, som i den grad har tømret enheden sammen på tværs af vores tilhørsforhold fra Hærhjemmeværnet og Flyverhjemmeværnet. Vi har været en samlet flok som hurtigt fandt ud af at samarbejde, ung som ældre.”

BAGGRUNDEN

”Jeg har været udsendt med Hjemmeværnet adskillige gange, så jeg har stor erfaring med opgaver som bevogtning af en lejr. Da muligheden for at komme til et afrikansk land bød sig, slog jeg til. Jeg har hele tiden hele tiden haft stor forståelse og opbakning fra min familie, så både militært og med opbakningen fra hjemmefronten har jeg været temmelig godt rustet til udsendelsen til Mali.”
 
PERSPEKTIVERNE

”Det er tydeligt at flere og flere fra Flyvevåbnet har fået øjnene op for, at denne type opgave ligger lige til højrebenet for soldater fra Hjemmeværnet – og herunder fra Flyverhjemmeværnet. Vores spidskompetence er netop bevogtning, så jeg tror, det helt sikkert vil kunne skabe grundlag for, at Hjemmeværnet generelt vil kunne blive inddraget i andre lignende opgaver. Vi har jo udmærket os på flere andre internationale bevogtningsopgaver både i Afghanistan og Kosovo, hvor Hjemmeværnet har løst tilsvarebde opgaver og har fået kæmpe stor ros for veludført indsats. 

Hjemmeværnet er i min optik en meget professionel samarbejdspartner. Med enkelte uddannelser oveni den grundlæggende uddannelse er soldater fra Hjemmeværnet i den grad i stand til at løse opgaver på lige fod med de fastansatte soldater. 

Ydermere må man ikke se bort fra, at vi frivillige soldater i bevogtningssektionen sætter en stor ære i at yde vores bedste for at vise, at soldater fra Hjemmeværnet altspå tager bevogtningsopgaverne meget seriøst.”

Blå bog:
Bjarne Ørn Altofte er 49 år og har været i Hjemmeværnet i snart 30 år
Har en alsidig karriere i det grønne hjemmeværn bag sig. Skiftede til Flyverhjemmeværnet, hvor han blev headhuntet til en funktion som delingsfører i HVE 223 Værløse i deres Security Force-enhed   
Har stor international erfaring fra tidligere udsendelser med Hjemmeværnet. Senest har han været udsendt tre måneder på Hold 1 på FN-missionen MINUSMA     
Er privat gift med Dorthe Altofte. Parret blev viet sidste år under Hjemmeværnets Landsøvelse 2016 på Vamdrup flyveplads af feltpræst Kevin Asmussen. Til sammen har de fire børn i alderen 22-25 år
Er civilt selvstændig gulvlægger med eget firma

Mali-3.jpg

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg - Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224