Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Holdet ses her under forskydning fra et checkpoint. Dette foregik i både dagslys og mørke under konkurrencen.

SSR deltager i barsk konkurrence i Estland

Patruljekonkurrencen Admiral Pitka kan give selv de mest hårdføre soldater sved på panden. Fire nyoptagede soldater fra Hjemmeværnets specialenhed lod sig ikke skræmme af rygterne.

30-08-2021


Af orlogskaptajn Troels Sundwall og Christine Dahl

Admiral Pitka Recon Challenge, der er konkurrencens fulde navn, blev i år gennemført 4-7. august på øen Saaremaa i Estland, og det er en af de første udenlandske konkurrencer, som Hjemmeværnet har kunnet deltage i, efter coronabegrænsningerne er blevet lempet.

Den går for at være en af verdens hårdeste patruljekonkurrencer, og tiltrækker derfor også både frivillige og professionelle soldater fra hele Europa, USA og Canada. I år skulle soldaterne tilbagelægge en strækning på 68 km i fugleflugtslinje på tre døgn, og da de estiske skove er svært fremkommelige, gik holdene reelt omkring 100 km.

Fire-mands patruljer skulle vandre fra fra checkpoint til checkpoint, hvor de så gennemførte opgaver i militære discipliner, som førstehjælp, skydning, en forhindringsbane og ikke mindst en rekognosceringsopgave, der udgjorde 40 % af det samlede antal mulige points.


Mange af opgaverne var af adventure race karakter, her en træstamme, som skulle slæbes.

Holdene var fredede ved de enkelte checkpoints, men ellers befandt soldaterne sig konstant i et fjendtligt område med omkring 200 mand i fjendestyrken. Hver soldat var til lejligheden udstyret med ti liv. Det gav strafpoint at blive taget, og hvis man mistede alle ti liv, blev man dømt ude.
 
Ingen forberedelse
Det danske hold bestod i år af fire nye soldater fra Hjemmeværnets Særlige Støtte og Rekognosceringskompagni (SSR), der netop i april 2021 havde gennemført og bestået SSRs optagelsesforløb. Soldaterne er nu i gang med SSRs patrulje-grunduddannelse, som tager omkring 12 måneder, og konkurrencen var et ekstra tilbud til de nye soldater, som de ikke fik mulighed for at forberede sig særligt til.

Soldaterne fra SSR gjorde en rigtig god indsats og fik ros for deres dygtighed, gode humør og team spirit. Desværre missede holdet at få point for den vigtigste post, rekognosceringsopgaven, da de stødte på fjendestyrken her. Generelt scorede holdet dog rigtige gode point på alle poster, og på en af posterne, som omhandlede cyber, blev teamet endda bedst placeret af samtlige hold.

Hjemmeværnets team endte derfor på en femte plads blandt de udenlandske hold og en overall femtendeplads ud af 26 startende hold. En fin placering for et relativt grønt hold.


FAKTA
Hjemmeværnet har siden 1991 samarbejdet med de tre baltiske lande og gensidigt udvekslet soldater, der har deltaget i kurser, øvelser og konkurrencer.

Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni (SSR) er specialuddannet i indhentning af informationer under vanskelige taktiske forhold.

SSR støtter særligt Forsvarets specialoperationsstyrker med både patruljer og stabspersonel - også internationalt - hvilket stiller store krav til den enkelte soldat.

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring