Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Øvelsesledelsen havde valgt at indsætte tre observatører fra Hjemmeværnet hos Søværnet og Østjyllands Politi. Foto: John Strøbæk

Marinehjemmeværnet blev betroet en særlig funktion under kæmpe søredningsøvelse

Hvis to skibe brager sammen midt ude i Kattegat, hvordan hjælper redningsmyndighederne så mest effektivt? Det har de parter, som tilkaldes akut, som fx Søværnet og Kystredningstjenesten, trænet intensivt sammen med Hjemmeværnet i de sidste par dage.

04-06-2022

Af Christine Dahl

"Den dag, hvor der er brug for os i en virkelig situation, skal vi kunne tingene på rygraden og reagere med det samme,” forklarer lederen af øvelsen, Maria Kierulf Bisgaard, kaptajnløjtnant i Søværnet, om årsagen til den store maritime øvelse.

Det fiktive udgangspunkt var, at to skibe var stødt sammen ud for Grenaa Havn med mange sårede til følge, men flere forskellige scenarier med skibe og figuranter i nød blev øvet, så både samarbejdet og generelle færdigheder inden for eftersøgning og redning på havet kunne blive pudset af.

Marinehjemmeværnet, der har søredning som spidskompetence, var tiltænkt en helt særlig rolle.

Øvelsesledelsen havde nemlig valgt at indsætte tre observatører fra Hjemmeværnet hos forskellige af de andre deltagende enheder. En på hvert af Søværnets skibe, Gunnar Seidenfaden og Sleipner og den tredje på Østjyllands Politis nye indsatsfartøj, en nyindkøbt gummibåd. Det fortæller den rutinerede SAR-specialist, John Strøbæk.

Læs mere om livet som frivillig i Hjemmeværnet her.

Flere årtiers erfaring
”Vi har jo meget erfaring med Search-and-Recue-operationer”, forklarer den nyligt afgåede fartøjsfører beskedent.  Han har selv flere årtiers erfaring med den type operationer, ligesom han stadig underviser i faget på Marinehjemmeværnets undervisningscenter i Slipshavn.

”Vi så på, hvad der fungerede og hvad der gik knap så godt og i samarbejde med skibsledelsen på hhv Gunnar Seidenfaden og Sleipner, sammenfattede vi så de forskellige læringspunkter til den fælles debriefing efter de enkelte scenarier”, fortæller John Strøbæk. og tilføjer, at han havde foretrukket flere MHV-enheder i øvelsen.

”Det håber vi på kan lade sig gøre fremadrettet”, lyder ønsket fra SAR-specialisten.

Næste store søredningsøvelse finder sted til efteråret og har udgangspunkt fra Bornholm.

Læs mere om øvelsen hos Forsvaret her og TV2/Østjylland her:

Fakta

  • Udover de nævnte enheder deltog også Fiskeristyrelsen, Østjyllands beredskab, Beredskabsstyrelsen, Flyverhjemmeværnet, Center for maritim sikkerhed, MIRG (indsatshold fra Århus brandvæsen) og ESK 722 fra Flyvevåbnet

  • Marinehjemmeværnet deltog med MHV 805 i en sammensat besætning fra HVF 242 Nyborg og HVF 363 Skovshoved

  • Redningsøvelsen, hvis officielle navn var SAREX 1-2022, varede fra 31. maj til 2. juni

Nedenunder kan du se en reder, der bliver hoistet ned for at evakuere sårede fra et skib i nød. Foto: Steffen Fog / Forsvaret



 Seneste nyheder

Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring