Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Kommitteret Søren Espersen hyldede i sin tale frihedskæmperen Jens Toldstrup på mindedagen for ham, som foregik i Assens på Fyn. Foto: Marina Gade Islund

Kommitteret Søren Espersen hylder frihedskæmper

Hjemmeværnets kommitterede var i weekenden med til at mindes en af besættelsens store frihedskæmpere, fynboen Jens Toldstrup. I dag er der indrettet et museum i Toldstrups barndomshjem i Assens.  

04-07-2018
 
Af Charlotte Baun Senholt 
 
Frihedskæmperen Jens Toldstrup var en særdeles aktiv modstandsmand under besættelsen. På frihedskæmperens fødselsdag 30. juni var Hjemmeværnets kommitterede Søren Espersen inviteret med til Mindedagen for Jens Toldstrup i Assens, hvor Toldstrups Hus nu er indrettet som modstandsmuseum.
 
Jens Toldstrup kom som ung reserveofficer allerede kort efter besættelsen ind i Modstandsbevægelsen og endte med at lede modtagelsen af våben og sprængstof, som englænderne kastede ned. Da hans virke var på sit højeste, havde han 3.000 modstandsfolk under sig, og efter krigen blev han af englænderne æret som Europas bedste modtagechef.
 
I anledningen af Mindedagen holdt Søren Espersen en tale om den legendariske frihedskæmper.
”Det, der altid slår mig, når talen eller tanken falder på vore frihedskæmpere, er spørgsmålet om, hvad der drev dem. Hvad fik pæne og fredsommelige folk - ofte folk i gode positioner i samfundet, ofte familiemennesker og ofte folk, som ikke interesserede sig for politik - til at blive modstandsfolk?"
 
"Hvad drev alle disse forskellige danskere af sted fra den trygge hverdag og ud i nattens buldrende mørke for at sprænge en jernbane eller en fabrik, for at lægge hindringer i vejen for den tyske besættelsesmagt eller for at modtage våben og eksplosiver og midt i det hele være på det rene med, at netop denne nat kunne blive deres sidste, og at de muligvis aldrig ville blive takket for deres indsats?”

I Assens er der også rejst en mindesten til ære for Jens Toldstrup. Foto: Marina Gade Islund.  
 
Stor fædrelandskærlighed
Søren Espersen understregede, at for Toldstrup lå det helt klart.
”Han kunne ikke udholde tanken om, at Danmark var besat af en fremmed magt og ikke længere var et frit og selvstændigt land. Han nærede simpelthen en varm, dyb, inderlig - og, ja - positivt sagt - barnlig kærlighed til sit folk og fædreland, og hvor han, fordi andre havde svigtet, måtte kæmpe.”
 
Søren Espersen pointerede, at Jens Toldstrup stadig står centralt i den historiske fortælling om Hjemmeværnet. I befrielsesårene var det således et centralt krav for Modstandsbevægelsen, at bevægelsen blev omdannet til et hjemmeværn, der var folkeligt forankret, byggede på en frivillig indsats og havde forbindelse til Danmarks hær, flyvevåben og flåde. Fire år efter krigens afslutning, den 1. april 1949, var det statslige hjemmeværn en realitet. 
 
Til næste år kan Hjemmeværnet fejre sin 70 års fødselsdag. Og frihedskæmperen Jens Toldstrup? Han døde i 1991, 75 år gammel, og ligger begravet på Tulstrup Kirkegaard mellem Århus og Odder. På hans gravsten står: ”Uden kamp – ingen sejr.”
   
Læs mere om Jens Toldstrup
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring