Af Christine Dahl
Den største arktiske katastrofeøvelse siden 2016 sluttede med det smukkeste solskin i Godthåbsfjorden. Helt ulig de første tre-fire dage af øvelsen, hvor hovedparten af Hjemmeværnets beredskabsstyrke pænt måtte vente med at komme den fiktive katastroferamte bygd Qoornoq til undsætning.
Se flere fotos fra Arctic Light her
Her forhindrede en kraftig storm fuldstændigt hjemmeværnssoldaterne i, sammen med ingeniørsoldater og beredskabsfolk, at komme til Nuuk og videre ind i Godthåbsfjorden.
Hjemmeværnets hovedopgave under øvelsen var bevogtning af området,
mens de øvrige deltagere primært skulle træne søredning, olieudslip og
nedkast af materiel. Det overordnede formål med øvelsen var at redde
menneskeliv og inddæmme miljøkatastrofer.

Da Hjemmeværnets beredskabsstyrke endelig kommer frem til katastroferamte Qoornoq med inspektionsfartøjet Lauge Koch, er skyerne blæst væk, og søen har lagt sig i Godthåbsfjorden. Foto: Line Fjordside / Forsvaret
Som de første lykkedes det specialoperationssoldater
fra Jægerkorpset og Frømandskorpset at få kæmpet sig i land og ydet
førstehjælp til de overlevende. Da vejret endelig artede sig
tilstrækkeligt for andre enheder, var Vædderen, Søværnets inspektionsskib, hurtigt fremme og kunne med sin helikopter finde og opsamle de skibbrudne.
Forsinkelsen betød samtidig, at lejren skulle op hurtigst muligt.
Bevogtning og brandvagt
Det lykkedes i fællesskab at få teltene op på få timer, så den primære opgave kunne udføres. For Hjemmeværnets vedkommende var det er bevogte området for at sikre, at værdigenstande ikke blev stjålet fra øen. Desuden var de også med til at holde øje med varmeanlægget og agerede desuden generel brandvagt.
Beredskabsstyrelsen, Flyvevåbnet og Grønlands Politi var, sammen med amerikanske National Guard, også deltagere i øvelsen.
Efter øvelsen sluttede fredag, takkede chefen for Arktisk Kommando, kontreadmiral Martin la Cour-Andersen, specielt Hjemmeværnets soldater for, at de som frivillige havde deltaget i Arctic Light.