Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

Et skridt tættere på relancering af rådsorganisationen

Udvikling var et gennemgående tema for weekendens Landsrådsmøde, som også fik besøg af forsvarsministeren

09-11-2018

​​​​Af Hjemmeværnskommandoen

Relancering af rådsorganisationen, udvikling af underafdelinger og Hjemmeværnets samarbejde med Forsvaret var bare nogle af de emner, der var på bordet, da Landsrådet i weekenden holdt møde i Nymindegab.

En stor del af rådsarbejdet handler i disse dage om at relancere rådsorganisationen, så den understøtter Hjemmeværnets generelle udvikling gennem de seneste år. Derfor fyldte det også en del på mødet i weekenden, hvor der både var gruppearbejde og fælles drøftelser om, hvordan rådsorganisationen bedst muligt kommer i mål med relanceringen. 

Relanceringen indebærer, at rådsorganisationen ændres, så den bliver mere innovativ, og Landsrådet får større fokus på værdifuld rådgivning af Hjemmeværnsledelsen. Med relanceringen vil de enkelte medlemmer af rådsorganisationen – fra underafdelingsniveau til Landsrådet – opleve at få større indflydelse på Hjemmeværnets udvikling.

De 26 frivillige medlemmer af Landsrådet fik også mulighed for at give deres input til, hvordan Hjemmeværnet kan sikre gode og stærke underafdelinger ud i fremtiden, som både har størrelsen og kompetencerne til at udføre de opgaver som Hjemmeværnet står over for nu og i fremtiden. Udviklingen af Hjemmeværnets underafdelinger var nemlig også et punkt på dagsordenen.

​Annullering af nye menigdistinktioner i Hjemmeværnet

Under spørgeperioden på landsrådsmødet blev menigdistinktionerne også drøftet. Chefen for Hjemmeværnet besluttede efter rådgivning fra Landsrådet at indstille udleveringen af de nye menigdistinktioner. Som konsekvens heraf udleveres og anvendes fremadrettet de nuværende menigdistinktioner i Marinehjemmeværnet og Flyverhjemmeværnet. 

For Hærhjemmeværnet medfører annulleringen, at der som hidtil ikke udleveres og anvendes menigdistinktioner. Implementeringen af specialister fortsætter som planlagt, og udleveringen af specialistdistinktionerne med tilhørende kompetenceafmærkning gennemføres, i takt med at de nye specialister bliver uddannet.​
Der er dags dato udsendt en skrivelse til myndighederne i Hjemmeværnet, som informerer om annulleringen.

Brug for Hjemmeværnets soldater

Fremtiden og et øget samarbejde med Forsvaret var omdrejningspunktet, da Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen lagde vejen forbi Landsrådsmødet. Fokus i hans tale til medlemmerne af Landsrådet var på den sikkerhedspolitiske situation, som ifølge ministeren har ændret sig radikalt de seneste år. 

Han talte bl.a. om, at Danmarks rolle vil i dag være en anden i tilfælde af krig. Vi skal være i stand til at modtage og støtte udenlandske NATO-soldater på dansk jord, så de kan koncentrere sig om at opretholde deres egen kampkraft. Der vil være behov for at beskytte såvel militære installationer som civil infrastruktur - havne, broer og veje. Og det vel at mærke i en situation, hvor en stor del af Forsvarets egne enheder selv vil være indsat uden for Danmarks grænser.  Vi har derfor i højere grad end længe brug for Hjemmeværnets mange frivillige soldater. Men vi har også brug for et hjemmeværn, som kan løse opgaverne med kortere reaktionstid, end vi havde forestillet os for blot få år tilbage.
 
Forsvarsministeren understregede, at det er derfor, vi nu opbygger totalforsvarsstyrken og fokuserer på at rekruttere tidligere værnepligtige til Hjemmeværnet. Men flere soldater gør det ikke alene. Der skal også bedre udstyr til. I forsvarsforliget er der derfor bred opbakning til at tilføre Hjemmeværnet ca. 400 mio. kroner de kommende år. Der skal bl.a. købes våben, køretøjer og ny enkeltmandsudrustning for de penge. Tidssvarende materiel er en forudsætning for, at Hjemmeværnet hurtigt og effektivt kan stille, når der er brug for det.
 
Næste Landsrådsmøde afholdes maj 2019.


Fakta om Landsrådet:

Landsrådet består af 26 frivillige og 7 fastansatte medlemmer 
Landsrådet holder møde to gange om året
Formandskabet består af en frivillig repræsentant fra hver værnsgren og herudover hjemmeværnsledelsen
Landsrådet er øverste organ i rådsorganisationen og rådgiver hjemmeværnsledelsen om vigtige emner om Hjemmeværnets udvikling
Rådsorganisationen består ud over Landsrådet af underafdelings- og distriktsråd og råd for de tre værnsgrene
Der er valg til Landsrådet i 2019
 







Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring