Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Hjemmeværnet var igen i år til stede på Folkemødet med en kombination af oplysning fra fartøjet i Allinge Havn og en stærk operativ indsats for sikkerheden uden om Folkemødet. (Foto: Christian Sundsdal)

Værdifuld indsats på Folkemødet

Folkemødet bød på livlige debatter og frugtbare dialoger med Hjemmeværnet i centrum. Mere end 150 frivillige soldater leverede et stort bidrag til sikkerheden i samarbejde med Politiet

19-06-2017


Af Thilde Lejre

Klippeøen Bornholm kan levere meget andet end solskin. Det blev slået fast i sidste uge, da en stor del af det øvrige Danmark havde lagt vejen forbi solskinsøen for at deltage i det velbesøgte Folkemøde og den demokratiske festivals debatter, underholdning og events.

Også Hjemmeværnet var til stede med fartøjet Hjortø i Allinge Havn for at debattere og oplyse om Hjemmeværnet. Samtidig leverede de mere end 150 frivillige soldater fra Hjemmeværnet en operativ indsats på Folkemødet, som var synlig og værdsat.

"De er super engagerede, og vi har et rigtig godt samarbejde med dem. De har løst opgaven fantastisk," fastslog Mikael Schollert kommunikationsansvarlig ved Bornholms Politi.

Vigtig støtte til Politiet

Den operative indsats på Folkemødet var til at spore flere steder på øen. De godt 150 frivillige soldater løste en række forskellige opgaver for politiet til lands, til vands og i luften.

På landjorden var opgaverne for Hærhjemmeværnet afspærring, bevogtning og trafikregulering omkring Allinge og Rønne.

"Vi har poster, hvor vi lukker Politiet ind og ud og anviser andre veje til de besøgende på Folkemødet. Jeg tror på, at det gør en forskel, når vi hjælper politiet med de her opgaver, så de kan bruge deres ressourcer på andre ting," sagde korporal Hans Henrik Hugge fra Det Bornholmske Hjemmeværn, som var med til at afspærre ved Beredskabscenter Allinge.

Der var også brug for Flyverhjemmeværnet på Folkemødet. Det ene af Hjemmeværnets Defende-fly var på vingerne for at støtte politiet med observationer fra luften. Desuden havde Flyverhjemmeværnet til opgave at bevogte Forsvarets helikoptere, som også var i luften under Folkemødet.

Marinehjemmeværnet hjalp med sikkerheden til søs og sørgede for, at ingen skibe kom ind i Allinge Havn, hvor Politiet havde nedlagt forbud mod indsejling under Folkemødet. Både hjemmeværnsfartøjet Bopa fra flotillen i Dragør og soldaterne fra Maritime Force Protection støttede med den opgave.

"Vi ligger med fartøjet som en synlig faktor og afviser alle skibe, der vil ind i Allinge Havn, mens det er gummibåden, der sejler ud til skibene. Vi har afvist mere end 25 fartøjer, og Politiet er glade for vores indsats," fortalte kaptajnløjtnant og fartøjsfører John Strøbæk.

Oplysning og debat

På selve Folkemødet i Allinge Havn var indsatsen fokuseret på debatter og dialog med det politiske Danmark, men også den almindelige dansker blev inviteret inden for på fartøjet Hjortø for at blive klogere på Hjemmeværnets opgaver og de frivillige soldaters bevæggrunde for at være medlemmer.

Debatterne på Hjortø handlede blandt andet om Hjemmeværnets fremtid i det kommende forsvarsforlig. Her blev Hjemmeværnets udfordringer, med blandt andet besparelser og nedslidte hjemmeværnsfartøjer og materiel generelt, drøftet. Desuden blev Danmarks samlede beredskab debatteret, og hvordan man rekrutterer og motiverer frivillige i en tid, hvor der er mange andre muligheder for frivilligt engagement end Hjemmeværnet.

En række folketingspolitikere fra Liberal Alliance til Enhedslisten var mødt op for at deltage i debatterne. Nikolaj Villumsen, beredskabsordfører for Enhedslisten, som ofte stiller sig kritisk over for Hjemmeværnet, var med i panelet, da Danmarks beredskab i forbindelse med terror og storme blev debatteret. Herefter delte han ros ud til de frivillige soldater og indsatsen på Folkemødet.

"Jeg har set og hilst på de frivillige. Jeg synes, det er dejligt, at de leverer en stor indsats, og jeg værdsætter, at de er med til at holde ro og orden på Folkemødet," sagde han.

Det er femte gang, Hjemmeværnet deltager i Folkemødet på Bornholm, som har omkring 100.000 besøgende. Hovedformålet med deltagelsen er oplysning om Hjemmeværnet og Hjemmeværnets opgaver.








Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring