Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

70 års mindehøjtidelighed

Nogle få centimeter i højden gjorde forskellen da Flying officer G.J. Allin og Flying Lieutenant R.H. Thomas i deres Mosquito jagerbomber styrtede ned i Gribskov, den 30. september 1944, på det sted hvor mindestenen står i dag.

02-10-2014

Eskadrillechef Søren G. Jørgensen, fra Flyverhjemmeværnseskadrille 221, Arresø, startede med at byde de mange fremmødte gæster velkommen til Flyverstenen.

Efter at fanen var båret på plads, holdt Søren G. Jørgensen en meget bevægende tale om de to modige piloter som i kampen for frihed, den frihed vi i dag nyder godt af, betalte den ultimative pris. Nemlig med deres liv. De to piloter havde denne efterårs eftermiddag, med succes, været på bombetogt over Danmark for at ødelægge så meget af tyskernes militærgrej som muligt.

Efterfølgende holdt Flyverhjemmeværnspræst Kim Nielsen og museumsinspektør Michael Alstrøm et par korte indlæg om de to modige piloter

På vej tilbage fløj de meget lavt for at undgå de tyske radarer. I dette forsøg opdagede de for sent en bakke i Gribskov og ramte en gruppe træer. De styrtede ned og blev dræbt.

Hjemmeværnseskadrille 221 var samlet for at ære de to frygtløse piloter.

Der blev nedlagt kranse fra RAF – det engelske luftvåben samt fra hjemmeværnseskadrille 221.

Efter minde højtideligheden, kørte alle til ”bunker 5” et sted i Gribskov. Her var der efterfølgende et let traktement samt en miniudstilling om de to piloter, det nedstyrtede fly samt effekter samlet op på nedstyrtningsstedet. 
Michael Alstrøm som har udført et enorm research arbejde har desuden skrevet en bog ”Gennem kampe til stjernerne”, som meget deltaljeret beskriver de to piloters togt.

En del af historien om Flyverstenen også læses på denne hjemmeside:  KLIK HER 

Herunder er en del foto fra mindehøjttideligheden og under billederne kan du læse eskadrillechefens tale fra dagen.

minde02.jpg
De mange gæster ankommer på P-pladsen inden kørsel ud til flyverstenen


minde03.jpg
De første venter på de sidste i den dybe skov


minde04.jpg
Fanen føres ind

minde05.jpg
1 minuts stilhed

minde06.jpg
Kransenedlæggelse......


minde07.jpg
....og honnør for de faldne


minde08.jpg
Flyverpræst Kim Fischer Nielsen taler


minde09.jpg
Michael Alstrøm fortæller


minde10.jpg
Flyverstenen med kranse og blomster


minde11.jpg
Bunker 5 (og nej....det er ikke nissehøjen fra The Julekalender)


minde12.jpg
Særudstilling om flystyrtet kombineret med hyggeligt samvær, frikadeller og sandwich.


Eskadrillechefens tale ved flyverstenen 2014: 

Skal jeg gå ud i regnen eller blive inde i varmen??…….. skal jeg købe flæskefars eller skal jeg købe oksekød til middagsmaden??……

Beslutninger er der nok af i livet – store og små beslutninger, blandet mellem hinanden – beslutninger der, strengt taget, kun betyder forskellen på at være tør eller blive våd, spise frikadeller eller bøf osv……

….Men hvad nu hvis beslutningen kunne betyde forskellen på liv eller død – hvad nu hvis beslutningen betød at du skulle rejse næsten 6300 km for at hjælpe et folk, i et land du end ikke har hørt om, før nu……

Hvad nu hvis beslutningen end ikke var din egen, men derimod en fremmed general der beslutter på dine vegne – og DEN beslutning kunne betyde forskellen på liv eller død……DIT liv eller DIN død.

For mere end 70 år siden blev beslutningen taget for Flying officer G.J. Allin og Flight Lieutenant R.H. Thomas – de 2 unge flyvere skulle i krig – de skulle kæmpe i et land langt fra deres eget – de skulle rejse fra Canada til England og derfra flyve missioner ind over Danmark

De to unge flyvere, der dengang blot var en lille brik i det store puslespil bliver i dag, 70 år senere, æret fordi de dengang gjorde en forskel, fordi de var patriotiske på Danmarks vegne, fordi de ydede en indsats for at vi, du og jeg, kan leve som vi gør det i dag.
I deresMosquito jager, fra Royal Canadian Air Force’s eskadrille 418, havde de været på en mission ind over Danmark. De havde blandt andet nedskudt en tysk Messerschmidt jager og angrebet et tog……..men da de kom ind over Gribskov gik det galt……

Allin og Thomas var kun 22 år da de kom for tæt på de høje træer og styrtede ned på præcis dette sted kl. 17.15 hvor flyet brød i brand og de to unge flyvere omkom.

Katastrofen var uundgåelig og du og jeg kan i dag kun gisne om hvilke tanker de to unge flyvere havde og hvilke pinsler de gennemgik inden døden gav dem fred på dette sted………men ingen kender fortsættelsen….. Hvad blev der af de to….. i modsætning til de fleste andre faldne flyvere rundt i Danmark, er der ingen der ved, hvad der blev af de to lig fra Mosquitoen. 

De fik ingen æresbevisninger – de tyske besættelsesstyrker gav dem end ikke en anstændig begravelse og ingen familie eller venner har derfor siden kunnet dvæle ved deres grav. Det nærmeste de efterladte og vi kan komme, er denne mindesten, der er sat præcist på det sted, hvor Allin og Thomas omkom.

I 2009, ved 65 året for denne tragiske begivenhed blev der, efter mange års forskning, løftet en flig af historien ved en stor særudstilling i Helsinge og Michael Ahlstrøms bogudgivelse “gennem kampe til stjernerne” 

Udstillingen og bogen hjalp os til at sætte et ansigt på de to unge flyvere, lære mere om denne mission og de mange der gik forud for denne og ikke mindst forsøge at forstå hvilken mørk periode Danmark gik igennem i krigsårene.

Udstillingen og bogen gav os forståelse for, hvorfor vi har så meget at takke Flying officer Allin og Flight Lieutenant Thomas for……Men vi finder aldrig ud af hvad de to unge flyvere tænkte da beslutningen blev taget for dem……

Allin og Thomas var soldater – de gjorde hvad der blev forventet af dem.....De greb beslutningen som ”en anden” havde taget og gjorde den til deres egen – de parerede ordre og ydede deres absolut ypperste…..for at gøre beslutningen til ”den rigtige beslutning”

Jeg stiller op når det gælder…… jeg er hjemmeværnsmand…… jeg er stolt af mit engagement i Danmark, min passion for forsvaret og min patriotisme der i bund og grund var, og er, årsagen til at jeg er i Hjemmeværnet og ikke mindst grunden til at JEG er her i dag….. 

Men hvad nu hvis der blev taget en beslutning FOR mig…..hvad nu hvis beslutningen indebærer at jeg skal kæmpe i en krig langt fra mit fædreland. Hvad nu hvis beslutningen betyder at jeg skal tage afsked med familie og venner med besked om at jeg – måske -  ikke kommer hjem igen…….

Nu kommer jeg aldrig til at opleve det scenarie – det er ikke en del af min kontrakt, men jeg har tænkt tanken og netop den tanke giver mig kun endnu mere grund til at vise min dybeste respekt for de to unge flyvere vi ærer i dag.

Man kan drage mange paralleller fra dengang til vore dages krigsførelse – Danmark, Canada og Storbritanien har også unge mænd og kvinder der kæmper i fjerne lande - soldater der er patriotiske på vegne af fremmede folkeslag……. - og desværre er der også nogle af vores soldater der må betale den højeste pris i kampen for demokrati og frihed. 

Er det rigtigt eller forkert at sende unge soldater ud i en fjern krig og være patrioter på vegne af fremmede folkeslag……..er det rigtigt eller forkert at presse frihed og demokrati ned over hovedet på fremmede magter – blot fordi VI syntes at det er det rigtige……..er det rigtigt eller forkert at helt unge soldater skal bære ansvaret for en bedre verden SAMTIDIG med ansvaret for deres eget liv i en krigszone…….. ingen kender svaret på disse spørgsmål…. - rigtig mange mennesker TROR at de kender svaret, men INGEN gør det…

Hvert eneste sekund træffer soldater over hele verden vigtige beslutninger – beslutninger der betyder fremrykning eller tilbagetrækning, beslutninger der betyder fortsat krig eller skrøbelig fred, beslutninger der betyder demokrati eller diktatur, beslutninger der betyder liv eller død ……

I nuet er der ingen der kan afgøre om det er rigtigt eller forkert at deltage i disse kampe – om beslutningerne var og er rigtige eller forkerte……..kun tiden og historiebøgerne vil vise om den enkelte soldat traf den rigtige beslutning.

For 70 år siden havde Allin og Thomas’ familier og venner med garanti også blandede følelser over at deres lands unge sønner skulle deltage i denne fjerne krig og sad tilbage og var bange for hvad der kunne ske, og hvilke beslutninger der blev truffet………men de to unge flyvere tog del i Danmarks kamp mod nazismen – Allin og Thomas gjorde hvad der siden viste sig at være nødvendigt…hvad der historisk set viste sig at være ”det rigtige” og derfor skylder vi dem al ære og dybeste respekt ved hvert år, på dette sted, at mindes deres indsats – deres beslutsomhed om at udføre det der blev dem pålagt – mindes og takke dem fordi de traf en beslutning…..om at udføre en beslutning.

Jeg vil bede jeg, sammen med mig at indtage 1 minuts stilhed og mindes:

     Flying Officer G. J. Allin       Flight Lieutenant R. H. Thomas​
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring