Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Nyhed

​Et tysk hold ved indskrivningen til Blå Negl 2015

HVE221 - Blå Negl tilbageblik

HVE 221 har endnu engang deltaget i Danmarks største patruljeøvelse - Blå Negl 2015.
For 7. år i træk styrer HVE 221 øvelsens kommandostation og for første gang i år, var en gruppe udlånt til HVE 283 der er en del af fjendestyrken på øvelsen.

26-02-2015

Dette er en kort beretning fra begge lejre - ​Først fra 1. gruppe der var fjendestyrke:

Af Gruppefører Isabell Birka Munch-Olsen

Blå Negl! Hvilken oplevelse, hvilken udfordring.

Alt materiel lå klar fredag efter arbejde, så det blev hurtigt pakket på bilen og vi vendte næsen mod Jylland.
Myldretid og kø på Burger King gjorde at vores køretur blev en smule længere end forventet, så da vi dukkede op på vores KSN, blev vi straks sat i gang. Security Force Delingen (SECFOR) havde oprettet vores post og dem skulle vi afløse og det kunne egentlig kun gå for langsomt.....
 
Vi fik befalingen og hints om vores opgave og så var vi ellers i gang. DF sendte os afsted, og efter vi havde kontrolleret at mudderet ikke kunne holde os tilbage særlig lang tid af gangen og testet vores kørers evner for bakning blev vi fundet (reddet) af SECFOR og ført til vores post.
Der var mørkt og mudret og mere end én støvle mødte en dyb vandpyt. Posten var indrettet i et krat med udsigt over en mark. Patruljer blev sendt ud og mens tågen langsomt rullede ind holdt vi næsten vejret – tænk at vi var i gang!

Det var dog ikke meget aktivitet og da vi blev hentet for at komme over på næste post havde vi ikke set skyggen af et eneste hold. Den næste post havde fanget et par hold, så det skulle blive fedt at gøre dem kunsten efter! Desværre blev tågen så tæt at vores verden kun var 20 meter fra vores post. ØV!
Endelig et.....nej TO hold fanget
Da vi blev kaldt tilbage gik vi en runde i byen og DER, lige ved "rød vej" der så vi dem! Et hold! YES der var bid!!
De overgav sig og vi fik skrevet dem. Mens vi stod der i lyset og skrev koordinater kom ENDNU et hold gående. HAPS HAPS! To hold på under fem minutter!

I ly af mørket patruljerer de mange soldater rundt i området. Her en soldat ved Snaptun Havn. (Foto: Søren E. Alwan, Horsens Folkeblad)
Så blev det tid til at rense posterne for folk der sov der – og efter det,  så var det endelig tid til at komme indendørs og få noget søvn. Det var også gået hen og blevet 27 timer siden jeg stod op fredag morgen.

Ny dag - nye opgaver

Jeg blev vækket kl. 15.15 af DF og SECFOR som ville vise mig den nye post vi skulle ud på samme aften. Jeg havde fem minutter til de kørte, så jeg nåede da vist kun lige at tage tøj på inden jeg sad i bilen og var på vej.


I dagslys virkede posten lovende, så da jeg var smidt af bilen føltes det som at vi i aften/nat nok skulle observere og måske fange nogle hold!
Tiden gik virkelig hurtigt og vi skulle sørge for at alt vores materiel hele tiden var på bilen inden vi kørte og det nåede vi heldigvis lige inden befalingen kl 16.00. Så var det tid til en hurtig runde i vores område og så ud til hvad holdene anså som et smuthul.

Mens vi lå der, kom der dog ingen hold… Til gengæld begyndte det at regne, men så var det i hvert fald ikke tåget længere.
Jeg vil spare jer for trivielle detaljer, men kort opsummeret gik natten med at holde udkig efter hold og vi gjorde det godt.

Klokken blev 06.30 og vi blev kaldt tilbage fra posten. Ifølge efterretningerne ville der ikke komme flere hold forbi, så der var ingen grund til at vi blev derude. Så vi begyndte vores oprydning, nedpakning og aflevering af stumper. Hurtigt var alle i sving og da klokken blev 8.00 var alt pakket ned, gulvene på KSN fejet og alt materiel pakket på alle bilerne og så var der ikke andet tilbage end at vende snuden hjemad.
Endelig hjemme
På gården blev bilerne pakket ud og talt. Bilerne blev vasket og tanket og endelig var vi hjemme.
Da jeg endelig lagde mig i min egen seng var der endnu engang gået 26 timer siden jeg var stået op.

Øvelsesleder Bjarne Andreasen giver alle poster den sidste befaling inden øvelsen starter.
Blå Negl 2015 - Et tilbageblik
af Kontaktofficer Arne O. Henriksen
24 timer efter ENDEX på dette års Blå Negl og 10 ½ times uafbrudt søvn, kan jeg se tilbage på endnu et arrangement, hvor HVE 221 har deltaget med succes. Ikke alene var vi som sædvanlig ”nerven” for SIT centret, men havde også vores 1. Gruppe/1 deling med som Hunterforce.
Det har været en intensiv weekend, som er beskrevet udførligt andet sted, med billeder, og som virkelig (igen) har sat samarbejdet med andre enheder på prøve. Et fantastisk samarbejde som nu har bestået på 7. år med jyske  hjemmeværnsenheder, og primært Hjemmeværnskompagni Fredericia.
Et sted i provinsen….
Rårup Skole, som velvilligt var stillet til rådighed, dannede denne gang rammen om arrangementet. Den store teatersal blev på rekordtid (ca. 2 timer) omdannet til at rumme hele KSN med HVE 221 som stod for al kommunikation, med vagthavende officer (VO), med øvelsesledelse, med logistik afd. med mere.
 

KSN kort tid inden øvelsen starter - ordnet panik er vel det bedste ord at bruge - men vi blev naturligvis klar til at alle hold blev sluppet afsted kl. 1900
En stor gymnastiksal samt klasseværelser dannede ramme om ”sovesteder” for de mange deltagere, som i løbet af øvelsen kunne finde et par timer til at slappe af i. - Mange havde dog mulighed for at slappe helt af mellem lørdag kl. 7 og ca. 15.30. I nogle ledige stunder var der da også tid til lidt socialt hyggesnak med tilbageblik på tidligere arrangementer samt snak om fremtiden. En af de helt store glæder ved at dekltage i dette tilbagevendende arrangement er at møde gamle venner, og bekendtskaber som kan plejes i fællesskab i denne weekend hvor alle værn er repræsenteret og alle har respekt for de andres arbejdsindsats.
 
Uden mad og drikke….
Det store arrangement krævede også en enorm indsats af ”køkkenpersonalet” som allerede fredag aften omkring 19.30, kunne servere en fornem arrangeret menu med flæskesteg, sprød svær og hvad der ellers hørte sig til.
Natmad blev serveret både fredag nat og lørdag nat, med samme professionalisme. (nærende og energifremmende porer-/gullasch suppe). Ikke at forglemme både frokost og morgenmad. En kæmpeindsats som virkelig fortjener ros.
 

Christian Erichsen (Søren 7) sidder klar på radioen og modtager de mange meldinger fra posterne.

Konklusion
Endnu et arrangement med over 600 deltagere fra ind- og udland, med over 1200 meldinger om venne-/fjendebevægelser, utallige poser vingummi, chokolade, poser med ”Skolekridt” (som det blev nævnt - vi var jo på en skole) - o.l., utallige kopper kaffe, var påkrævet. 
Mange timer med intensiv indsats, uden ordentlig søvn er slut.
Afvikling, pakke sammen, tage afsked med "på gensyn i 2016", hjemtransport m.v. var slut søndag eftermiddag, med ”klatøjede” deltagere, som kunne kigge tilbage på endnuet arrangement som er værd at tænke tilbage på.
Tilbage er kun et spørgsmål: hvad med næste år?....Er du med der?
HVE221 er helt sikker med igen!!
Der bliver arbejdet koncentreret - alle meldinger skal journaliseres og flyttes på kortet
 

Det elektroniske kort føres........

 

....samtidig med det "gammeldags" back-up kort skal føres og passes.

Alle deltagere fra HVE 221 på dette års blå negl - Billedet er taget på Lundehøjgård søndag eftermiddag. Vi er alle trætte, vi er alle glade og vi er alle godt 1/2 time væk fra vores sofa.


....og så kunne chefen da ikke lade være at drille "de unge" på gruppebilledet........
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring